Avsnitt 2 – 11 september-attackerna, del 1

I det här avsnittet: första avsnittet i en serie om 11 september-attackerna. Har de som tror att USA döljer något om attackerna på fötterna? Vad hände med passagerarna egentligen och kunde de verkligen ringa från flygplanen?

Dessutom går jag in i hur konpsirationstron är starkt kopplad till en antisemitisk strömning som tar sig uttryck i tron att Israel är mer eller mindre inblandade. Allt detta och mer i avsnitt två av Kvalificerat Hemligt.

Musik i avsnittet

 • Podington Bear – Good Times (länk)

Länkar till mer material

 • Videoklipp

  • 11 september i realtid: Från det att WTC 1 & 2 rasat kan man följa vad som skedde, via amerikanska nyheter, under 6 timmar
  • 11 september, de första timmarna: realtidsrapportering från cirka 08:50 och cirka 90 minuter framåt, efter det att American Airlines flugit in i första tornet
  • Intervju med Michael Shermer: Genomgång av de då (2006) vanligaste konspirationsteorierna samt övergripande diskussion kring konspirationstron
 • Webbsidor (uppdaterad)

  • 11 september-kommissionen: Samlingssida för den kommission som tillsattes efter 11/9-attackerna. Här kan man läsa om arbetet, ladda ned rapporten (PDF-varning) i delar eller i sin helhet.
  • Tankebrott – Lathund till 11 september-konspirationer: Svensk artikel. Egen bloggpost med en snabb genomgång av konspirationspåståenden runt 11 september-attackerna
  • Popular Mechanics – 9/11 Conspiracy Theories: En bra, enkel genomgång av de vanligaste konspirationsteorierna. Här presenteras också hur man jobbade med artikeln för att få fram all fakta, intressant läsning
  • 911 Myths: Wikipedia-liknande sajt som fortfarande är under delvis upparbetning. Bra genomgångar, många källor och välförklarat
  • Debunking 911: En av de bättre sajterna där ute som tar ned varje konspirationspåstående på tydligt och bra sätt, komplett med källor, videoklipp och bilder

Avsnittsanteckningar

Kvalificerat Hemligt 2 – 11 septemberattackerna del 1

2011 var jag i New York och besökte bland annat den plats som kom att kallas för Ground Zero, platsen där de två World Trade Center-tornen stod.
Väl på plats vid det området var jag lite förvånad och, ärligt talat, besviken. Här hade jag hoppats på att se den uppsjö med konspirationstroende som tidigare har hängt här men nu var det tomt på sådana personer. Istället var det stilla och värdigt, vilket naturligtvis så här i efterhand var mycket, mycket bättre.
Men även om det var tomt på konspirationstroende just där i New York så finns det fortfarande många som tror att något inte stämmer med det som faktiskt skedde den ödesmättade tisdagen 2001.
Visst, de som tror att attackerna 2001 var planerade av andra än Al-Qaida blir färre och färre, vilket kan förklara frånvaron av dem vid Ground Zero. Men frågorna och påstående finns fortfarande kvar, i böcker, på hemsidor, bloggar och sociala medier.
Jag heter CJ Åkerberg och ni ska vara välkomna till detta avsnitt av Kvalificerat Hemligt – denna gång det första avsnittet i en serie om elfte september-attackerna… och konspirationsteorierna som omgärdar dem.
Att försöka berätta om den enorma mängd föreställningar och konspirationsteorier som omgärdar terrordådet den elfte september är alldeles för omfattande för ett kort program.
Istället kommer jag i det här programmet att prata om det som skedde bortom tornen, Pentagon och United nittiotre.
Längre fram, i kommande program, kommer jag titta närmare på vad som skedde med World Trade Center-tornen samt hus sju, Pentagon och United nittiotre som kraschade i Pennsylvania.
Det här med att misstro offentliga förklaringar och redogörelser är inget konstigt för oss människor, och det ÄR hälsosamt att vara skeptisk. Men värt att tänka på är att till exempel antalet som tror på en konspiration kring 11 september absolut inte gör påståendena sanna.
Och få har sagt det bättre än i den amerikanska tecknade serien South Park.
[LJUD: citat Cartman]
En viktig poäng att komma ihåg under hela detta avsnitt är den fundamentala skillnaden som skiljer alla föreställningar åt; vem som planerade dådet och vem som visste vad.
För det finns de som hävdar att USAs regering visste om vad som skulle ske men lät bli att agera, det som kallas “Let it happen on purpose”. Sen finns de dom som tror att USAs regering är de som i själva verket utförde terrordåden, “make it happen on purpose”.
Gemensamt för dessa grupper är att de tror att framförallt amerikanska staten döljer bevis och fakta för medborgarna och världen. Man köper helt enkelt inte det skeende som de facto hände under denna dag. Istället finns det ett alternativt berättande, fyllt med illvilja, profithunger och ren ondska.
Men bland dessa troende finns det ingen sammanhängande teori om varför denna konspiration skulle ha iscensatts.
En del hävdar att det var för att få en ursäkt att invadera Irak och komma åt oljan. Detta skulle gynna både USA och amerikanska storföretag, företag inte alltid utan amerikanska politiker i styrelsen.
Andra hävdar att USA, i maskopi med Israel, vill skylla det hela på världens muslimer och därmed hålla dem förtryckta.
Mer oortodoxa förklaringar är en utomjordisk härskarras som nästintill leker med mänskligheten och håller oss i en låtsasvärld, a la The Matrix.
Ingen gruppering ser något problem med att det finns så många förklaringar, för den egna gruppen har ju rätt. Däremot lånar man friskt av alla så kallade bevis för att underbygga just sin egen förklaringsmodell.
Men… Ingen av dessa trosformer har stöd i verkligheten och av det vi vet skedde under terrordåden.
Låt oss börja med en genomgång av vad som ledde upp till terrordåden mot New York och Washington.
Hjärnan bakom terrorattackerna den 11 september var Osama Bin Laden. Genom terrororganisationen Al Qaida finansierade och planerade Bin Laden attacken tillsammans med bland andra en man vid namn Khalid Sheikh Mohammed under slutet av 90-talet.
Ursprungligen var förslaget att slå till på båda kusterna i USA men Bin Laden ansåg att det inte fanns tid för en så pass komplex operation.
Istället planerade man för en stor aktion på östkusten och i början av år 2000 skickade Al Qaida två stycken män till USAs västkust för att påbörja en utbildning i att flyga, men männen var för dåliga på engelska och lyckades inte särskilt väl i flygskolan. Männen fick istället de framtida rollerna som medhjälpare på de kapade flygplanen.
I det här läget, i slutet av år 2000, skickade Bin Laden en grupp män från den så kallade Hamburgcellen till USA. Den här gruppen har tidigare levt i Hamburg, därav namnet, men senare tagit sig till Afghanistan. Männen var utbildade, vana att bo i väst och pratade bra engelska.
Under våren 2001 kommer så den andra vågen av tilltänkta kapare till USA. Bin Laden börjar bli otålig och vill att attackerna ska ske så snart som möjligt…
Männen går i flygskola, utbildar sig på de flygplanstyper de planerar att kapa, planerar terrorattacken och håller kontakten med samordnare i Tyskland och Afghanistan.
Och så är vi framme vid tidig morgon, tisdagen den elfte september 2001.
Kaparna flyger ut från Boston, Newark i New Jersey och Dulles i Washington. Alla flyg ska till Kalifornien, och skälet att terroristerna valt dessa flygningar är framför allt att planen är stora och fyllda med bränsle.
Och resten, som utspelade sig mer eller mindre framför världens ögon, är tyvärr alltför känt.
Klockan 08:46 flyger de fem kapare in med American Airlines 11 i World Trade Center Ett, norra tornet. Strax där efter, 09:03 flyger ytterligare fem kapare in med United Airlines 175 i World Trade Center 2, södra tornet.
Dryga halvtimmen senare flyger American Airlines 77 in i amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i Washington.
Ett fjärde flygplan, United nittiotre, kraschar rakt ned i marken klockan 10:03 utanför Shanksville i Pennsylvania. Passagerarna på planet hade via telefoner fått reda på vad som skett i New York och Washington. Man bestämde sig för att slå tillbaka varpå terroristerna kraschade planet.
Det är vad som hände. Fyra plan kraschade, 246 passagerare och besättning, 2606 personer i de två tornen och 125 personer i Pentagon dog.
Och för att överhuvudtaget få någon röd tråd i skeendet och konspirationsteorierna och hur de förhåller sig till terrordåden har jag delat upp tiden i tre delar:
Före attackerna
Under attackerna och
Efter attackerna.
Så, vi drar på oss skyddsdräkterna och stålsätter oss för vi ska ge oss djupt in i mörkret…
[MUSIK: spänningsmusik]
[LJUD: “Före attackerna”]
I båda konspirationsfårorna, de som tror regeringen antingen visste och inte agerade eller agerade helt själva, har man tagit upp USAs militär- och säkerhetsövningar som ett tecken på att man just antingen planerade terrordådet eller visste om vad som skulle ske.
Den övning som ofta nämns drog igång strax innan millenieskiftet, scenariot för övningen var att flygplan var på väg in mot New York och hade World Trade Center som mål. Övningen leddes av militärkommandot NORAD, vars uppdrag är att bevaka det nordamerikanska luftrummet.
Att militären hade valt World Trade Center som mål är kanske inte så konstigt då det redan varit ett mål för terrorister 1993 samt en väl synlig måltavla vid inflygning mot New York.
En annan övning som konspirationstroende ser som lite VÄL passande pågick samma dag som terrorattackerna. Konspirationsteorin är då att det skulle varit ett skäl att hålla myndigheter och militär upptagna så att man inte kunde reagera på de kapade flygplanen och deras färd.
Och faktiskt, på denna dag HADE NORAD en övning samt simulering som kallades “Northern Vigilance” uppe i Alaska och norra Kanada. Syftet med övningen var att följa en övning som Ryssland hade med sitt bombflyg.
Men… Så fort man nåddes av information om kapningarna avbröts övningen och systemen rensades från simuleringen för att kunna ta tag i den uppkomna situationen.
[MUSIK: spänningsmusik]
[LJUD: “Under attackerna”]
* NORAD, jaktflyget, flygplanen
När röken lagt sig och man fick klart för sig ungefär vad som hade hänt var det många som undrade varför inte NORAD, detta militärkommande med uppgift att bevaka luftrummet över nordamerika, hade reagerat och varför man inte skickat upp stridsflyg för att genskjuta de kapade planen.
För det första är det ett missförstånd kring vem som har ansvar för vad i USAs luftrum. För det andra så är det en extrem förenkling av hur det går till i dessa lägen.
Inom USAs luftrum är det först och främst amerikanska luftfartsverket, FAA, som har ansvar för att hålla koll på flygtrafiken. NORAD har ansvar att övervaka inkommande flyg och missiler från MOT amerikanska kontinenten.
På ”marknivå” är det flygledare som har hand om de enskilda flygplanen. Vid en misstänkt kapning ska flygledaren bedöma hur rimligt det är att något allvarligt skett.
Om denne bedömer att en kapning verkligen skett så ska en överordnad kontaktas som i sin tur bedömer materialet och beslutar om man ska kontakta FAA eller inte. På FAA är det sedan en särskilt utpekad ”hijack coordinator” som hanterar dessa frågor.
Denna person kontaktar i sin tur nationella militära ledningscentralen (National Military Command Center) för att få upp plan som kan eskortera det kapade planet. Ansvarig hos ledningscentralen kontaktar NORAD för att få reda på om det finns jakt redo för uppdraget. Sedan ska man ”bara” få ett ok från Försvarsdepartementet (Department of Defense).
Efter att allt detta har ordnats kan stridsflyget lyfta.
Och vad ska de lyfta mot? När kaparna tog över planen stängde man av planens transpondrar.
När transpondern är avstängd innebär det att man inte längre automatiskt ser vilket radareko är vilket. Istället är det “bara” ett radareko, och givet att det är ungefär tre tusen plan i luften i hela USA vid varje given stund var det extremt svårt att hitta just dessa fyra flygplan.
Stridsflyget, ja. Vid den här tiden hade USA 14 plan vid sju baser i hela landet på 15-minuters-standby. Och från det att man påbörjade arbetet med att lyfta för att genskjuta American Airlines 11 hade planet redan flygit in i World Trade Center…
* Telefonsamtalen från flygplanen
En pusselbit i konspirationspusslet är passagerares telefonsamtal från de kapade planen till anhöriga och flygbolaget. Vi vet vilka de har ringt och att de vid flera tillfällen använde en så kallad “air phone”, alltså en fast telefon som fanns i flygplansstolen.
Varför är det viktigt? Jo för att konspirationstroende hänvisar till en källa som hävdar att dessa telefoner togs bort från flygplanen, med antydan om att de inte fanns på planen 2001. Vad källan inte nämner är att de togs bort först i sista mars 2002 på grund av för dålig lönsamhet.
Alltså var det fullt möjligt att använda telefonerna, vilket visats med loggar med information om vilket kreditkort som använts, vilka nummer som ringts och hur långt samtalet var.
* Försvunna passagerare
Det finns även påståenden om att passagerarna inte alls dog i någon flygkrasch utan landade vid andra flygplatser och leddes iväg till… ja, ingen vet.
Framför allt gäller detta United nittiotre, men jag har sett det påståendet för de tre andra planen också. Ursprunget till den här tron är en artikel där man skriver att ett United-plan letts om till Cleveland och att den hålls på säkrat område samt att passagerarna letts av.
Orsaken till sammanblandningen var förvirringen som rådde på morgonen. United nittiotre delade flygrutt och flera andra detaljer med flyg Delta 1989, så först trodde man att det var Delta-flygningen som var kapad och att United hade letts ned för att landa.
Den här nyheten rättades efter bara några minuter, när man insåg misstaget, men som så ofta med nätet och konspirationstroende var det för sent. Istället har journalisten jagats av privatpersoner som krävt att veta om det är regeringen eller andra mörka krafter som tvingat henne att ta ned nyheten.
[MUSIK: spänningsmusik]
[LJUD: “Efter attackerna”]
* Levande kapare
Rösten ni hör tillhör en viss David Ray Griffin, en i konspirationskretsar känd herre. Han påpekar att flera av de kaparna som påstods ha kraschat flygplanen fortfarande levde. Dessutom ska flera nyhetskanaler tagit upp detta.
Till en början rådde det en förvirring kring vilka kaparna var och vilka namn som använts vid attackerna.
Men det som sällan nämns av konspirationstroende är att myndigheterna väldigt tidigt visste att kaparna använt sig av stulna identiteter. Därför har även det rapporterats som om kaparna levde när det egentligen handlar om männen som fått sina identiteter stulna.
Detta har förklarats i otalet artiklar, men naturligtvis får dessa ingen större spridning i konspirationskretsar.
BBC, som är en av källorna som används för att “bevisa” att kaparna fortfarande var vid liv, har till och med gått ut med en förklarande artikel om varför det rådde förvirring i media till en början, men att det sen blev allt klarare vilka kaparna egentligen var.
* Saker som klarade sig i branden
Och kopplat till det här med att kaparna skulle fortfarande vara vid liv är situationen med kaparens pass som överlevde kraschen med World Trade Center-tornet. Två kvarter från tornet hittades passet och det har tagits som intäkt för att det skulle vara planterat för att etablera kaparna som passagerare.
Detta då enligt de troende “bara”, och jag använder ordet lätt ironiskt, passet och en del av noshjulet från American Airlines 11 överlevt kraschen.
För hur kan en så pass lättantändlig del klara sig i en krasch i ett hus och sen slungas iväg?
Återigen återkommer frågan “varför skulle konspiratörerna göra så?” här. Kaparens namn fanns redan med på passagerarlistan, så att etablera namnet behövdes inte.
Och dessutom klarade sig många små och stora detaljer från de kraschade flygplanen. Flytvästar, kuddar från sätena, ID-kort, plånböcker. Listan kan göras lång men det här påståendet är motbevisat.
* Gripanden, bombhot och annat
Timmarna efter attackerna var kaotiska, både på plats och i media. Rykten var i full swing, skulle det komma fler plan, var det hela över eller var det bara i väntan på den riktigt stora smällen.
Mitt i allt det här kaoset kom det att bli många rykten som rapporterades utan omsvep för en nyhetstörstande publik. Nyhetsinslag om en vit van med sprängmedel [LJUD: Dan Rathers nyhetsinslag], fler explosioner, gripanden och bombfynd gick om vartannat.
Ett exempel på rykten som fått sin alldeles egna spinn är historien om de dansande israelerna. Det gick till ungefär så här:
En kvinna såg män ovanpå en van utanför hennes hus i New Jersey. Alla iakttog de det som försiggick på Manhattan.
Hon tyckte männen betedde sig konstigt och ringde FBI. Polisen skickas ut och griper männen, som visar sig vara israeliska medborgare. Andra vittnesmål vill göra gällande att de ska ha dansat och gett varandra high fives, ungefär som om de firade.
Efter gripandet hålls de kvar i 10 veckor och efter att de är helt friade från misstankar kring inblandning i terrordådet skickas de tillbaka till Israel då de ej hade tillstånd att vistas längre i landet.
Denna nyhet har i sin tur förvandlats till att Israel låg bakom attackerna, att männen var från israeliska säkerhetstjänsten och antingen visste om att attacken skulle ske eller till och med fjärrstyrde planen eller att männen på annat sätt var inblandade i attentatet.
Och det är här som konspirationsvärldens antisemitism på ett väldigt tydligt sätt bubblar till ytan. För det är inte bara den här historien, att israeler skulle firat attackerna, som börjar få spridning.
Nu ryktas det om att personer med judisk bakgrund ska ha fått meddelande om att hålla sig borta från World Trade Center på morgonen 11 september [LJUD: “falsk!”], att ett israeliskt företag hade fått förbandsinformation om attackerna [LJUD: “falskt!”], att Israel låg bakom för att få med sig USA mot resten av arabvärlden [LJUD: “falskt!”] och så vidare och så vidare…
Som jag nämnde i början av programmet är det nästinpå omöjligt att täcka in de flesta konspirationsteorier som finns kring elfte september. Dels för att det alltid tillkommer nya påståenden och dels för att det tar sån enorm tid att motbevisa varje litet påhitt som kommer fram.
Det är som man säger; att berätta en lögn tar fem sekunder, att motbevisa en lögn tar fem tusen sekunder.
För att avsluta på en liten positiv not tar vi ytterligare ett citat från South Park, där en av huvudpersonerna resonerar sig fram till hur allt hänger ihop kring 11 september.
[LJUD: Cartman]
Till det här programmet har jag lagt upp länkar till många bra webbsidor som går igenom olika aspekter av alla dessa konspirationsteorier. De återfinns på poddradions hemsida, khpodden.se
Nu har vi skrapat på ytan kring det som skedde runt omkring attackerna denna tisdag, 2001. I kommande program om elfte september kommer vi att tittar närmare på vad som hände med World Trade Center-tornen samt byggnad sju, Pentagon och United nittiotre.
Bild: Robert J. Fisch (CC BY-SA 2.0)

6 reaktioner på ”Avsnitt 2 – 11 september-attackerna, del 1

 1. Tack för en utmärkt podcast. Det här är ju tightare än det mesta i poddväg.

  Finns det möjlighet att kasta in en ”download”-knapp? Kanske är det så att jag inte hittar den, men jag har letat.

  Gillad av 1 person

 2. Ja mycket ska man höra! Jag undrar vad du baserar dina ”detta vet man”-uppgifter på. Om det är den ”taffliga” haverirapporten så är ju bara den kritiserad av många nationer för just sina många ”oklara fakta” och ”otaliga misstag och hemligstämplade luckor”. Men du kanske har annan info eller källor!?

  Hur som helst är det ju kul att du ändå bemödar dig med att försöka klargöra vad som hände men tyvärr blir det ju bara ett eko av tidigare kända och tunna s k fakta. Ett är iaf säkert, sanningen kommer aldrig att nå oss – det är ju det som är det sinnrika i hela upplägget! För vad skulle hända om det uppdagades att det faktiskt var en komplott arrangerad av en grupp/organisation inom det amerikanska styret…?

  Du säger att det inte finns skäl nog för att t ex USA skulle ha iscensatt detta. De över hundra tusen som omkommit i Irak och deras säkert halvmiljonen anhöriga är nog inte överens om det. Ställ dessa mot de ca tre tusen omkom i tornen och i planen så haltar det argumentet betänkligt. Ta sedan de amerikanske företag som fick kontrakten att återuppbygga Irak och alla de som tjänat på den s k terroristbekämpning som följde i svallvågen och den amerikanska krigs- och säkerhetsindustrin dessutom har ju bevisligen inte råkat ut för samma lågkonjunktur som resten av USA:s näringsliv gjort. Bara för att nämna några exempel. Jag tror inte att ens du vet HUR mkt pengar det kan röra sig om, men säkert tillräckligt mycket! Att sedan den så ”smarte” Bin Ladin plötsligt skulle vara så osmart att han valde att äntra tornen en tid på dygnet då inte ens tornen var fyllda med mer än knappa 10 % av antalet människor som normalt jobbar där känns ju bara det minst sagt osannolikt. En man som sedan lyckats gäcka en hel världs underrättelsetjänster måste nog vara smartare än så…

  Men visst, jag väntar med spänning på att höra dina kommande analyser och hoppas att du då lägger fram lite fler och tydligare ”bevis” för jag vet absolut inte vad som egentligen hände men jag skulle gärna vilja!

  Gilla

  1. Hej Olof:
   Då ska vi se…

   Ja mycket ska man höra! Jag undrar vad du baserar dina “detta vet man”-uppgifter på. Om det är den “taffliga” haverirapporten så är ju bara den kritiserad av många nationer för just sina många “oklara fakta” och “otaliga misstag och hemligstämplade luckor”. Men du kanske har annan info eller källor!?

   Hmm, du klagar på ett skeende som är vad vi vet hände. Som argument skriver du om den ”taffliga” kommissionsrapporten (som du naturligtvis läst?), som tydligen är kritiserad av ”många nationer”. Det skriver du utan att ange källa.
   Tydligen innehåller rapporten ”oklara fakta” och ”otaliga misstag och hemligstämplade luckor”. Det skriver du utan att ange källa.

   Hur som helst är det ju kul att du ändå bemödar dig med att försöka klargöra vad som hände men tyvärr blir det ju bara ett eko av tidigare kända och tunna s k fakta. Ett är iaf säkert, sanningen kommer aldrig att nå oss – det är ju det som är det sinnrika i hela upplägget! För vad skulle hända om det uppdagades att det faktiskt var en komplott arrangerad av en grupp/organisation inom det amerikanska styret…?

   Ja, vad skulle hända? För det första skulle nog en hel värld vara fascinerad över att en sådan operation, bestående av 100 000-tals människor, hållits hemlig i 14 år. Plus det faktum att man lyckats få den att framstå HELT som ett terrorattentat utan att någon vettigt funtad människa blivit misstänksam.
   Vår värld är inte en värld som på TV eller filmer. Saker sker inte smidigt eller perfekt. Istället är det friktion, det är slump, det är saker som inte blir som man tänkt sig. Och det är detta som konspirationstroende har så förbenat svårt att både förstå och förklara.
   För har man sagt A får man säga B. Om det nu är en magisk supergrupp som orsakat 11 september så blir följdfrågorna i stort sett oändlig: varför då, hur då, med vad, vilka är med och kanske viktigast av allt, var är bevisen?
   Att ifrågasätta skeendet från 11 september genom att peka på alla små detaljer som antingen ter sig konstiga eller ovanliga innebär inte per automatik att konspirationsidén besannas…

   Ta sedan de amerikanske företag som fick kontrakten att återuppbygga Irak och alla de som tjänat på den s k terroristbekämpning som följde i svallvågen och den amerikanska krigs- och säkerhetsindustrin dessutom har ju bevisligen inte råkat ut för samma lågkonjunktur som resten av USA:s näringsliv gjort.

   Det är ju ett sätt att se på det (utan källor). Å andra sidan kan man titta på hur mycket kriget mot terrorn har kostat USA i reda pengar. Till dags dato ligger kostnaden på, grovt uppskattat, 1 588 miljarder USD.
   Om orsaken till att dra igång 11 september var för att tjäna pengar var det ett rätt jäkla dåligt sätt att omsätt pengarna.

   Att sedan den så “smarte” Bin Ladin plötsligt skulle vara så osmart att han valde att äntra tornen en tid på dygnet då inte ens tornen var fyllda med mer än knappa 10 % av antalet människor som normalt jobbar där känns ju bara det minst sagt osannolikt.

   Om planen var att ta med sig så många människor i döden som möjligt ja. Nu var husen i sig målet och prioriteringen, detsamma gäller för morgonflygningarna.

   Men visst, jag väntar med spänning på att höra dina kommande analyser och hoppas att du då lägger fram lite fler och tydligare “bevis” för jag vet absolut inte vad som egentligen hände men jag skulle gärna vilja!

   Då ska vi se, återigen.
   1. Att skriva en rejäl textmassa utan några som helst källor som grund för sina påståenden inger inte direkt förtroende eller chans att bemöta något konkret.
   2. Bara för att du inte håller med om den slutsats som kommissionsrapporten kommer fram till innebär det inte att den då är felaktig. Läs rapporten, för den är välskriven och belysande.
   3. Narrativet: att angripa enskilda detaljer innebär inte att ens egen konspirationsteori blir besannad. För att ”motbevisa” vad som skedde måste ett alternativt skeende, med mkt god bevisföring lyftas fram
   Och yes, framtida program kommer djupdyka i frågor kring tornen, byggnad 7, Pentagon samt United 93.

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s