Avsnitt 4 – 11 september-attackerna, del 2

I det här avsnittet: Andra avsnittet i en serie om 11 september-attackerna. Var det sprängmedel som fick WTC-tornen att kollapsa? Och vad hände egentligen med nanotermiten man hittat? Hur kunde tornen rasa som de gjorde och vad är det man försöker dölja med byggnad 7?

Tyvärr får vi också möjlighet att återbesöka antisemitismen inom konspirationsrörelsen. Men samtidigt liva upp med Rhapsody in blue och ytterligare ett briljant inspel från South Park. Allt detta och mer i avsnitt fyra av Kvalificerat Hemligt.

Musik i avsnittet

 • Podington Bear – Good Times (länk)
 • Jason Weinberger – Rhapsody in blue (länk)

Länkar till mer material

 • Videoklipp

 • Webbsidor

  • FoF – Därför rasade tornen: Bra replik från professor i byggnadsteknik på Chalmers hur World Trade Center kunde kollapsa
  • VoF Forum – Nanotermit: Mats Lundberg (se nedan) skriver tydligt och rakt om varför nanotermit-”studien” brister och att man inte hittat något bevis för demolering
  • 911 Myths: Wikipedia-liknande sajt som fortfarande är under delvis upparbetning. Bra genomgångar, många källor och välförklarat
  • Debunking 911: En av de bättre sajterna där ute som tar ned varje konspirationspåstående på tydligt och bra sätt, komplett med källor, videoklipp och bilder
  • 11 september-kommissionen: Samlingssida för den kommission som tillsattes efter 11/9-attackerna. Här kan man läsa om arbetet, ladda ned rapporten (PDF-varning) i delar eller i sin helhet.
  • Tankebrott – Lathund till 11 september-konspirationer: Svensk artikel. Egen bloggpost med en snabb genomgång av konspirationspåståenden runt 11 september-attackerna
 • Ljudklipp

  • Skeptikerpodden 62: Intervju med Mats Lundberg, forskare och doktor i kemiteknik, som förklarar varför nanotermit-”studien” inte håller måttet.
 • Bilder

  • WTC 7 – skador & kollaps: Tydliga bilder på hur WTC 7 skadades samt hur branden fick fäste under eftermiddagen 11 september.

Avsnittsanteckningar

Kvalificerat Hemligt 4 – 11 septemberattackerna del 2
Hur kan man, som normalt funtad person, börja argumentera med konspirationstroende?
Jag kan inte svara på ett exakt varför. Däremot vet jag när det hela började, det var när jag på ett forum läste om en film som hette Zeitgeist som bland annat tog upp attackerna 11 september.
Från det att jag satte på den här… ja, filmmakarna hävdade att det var en dokumentär iaf, så framgick det med all önskvärd tydlighet att det handlade om just konspirationsteorier.
Det faktum att man så uppenbart ljög i filmen gjorde att jag ville se om det gick att enkelt motbevisa filmen. Så sagt och gjort, jag satte mig och tittade igenom början av segmentet om terrorattackerna och letade källor.
Och efter tjugo minuter var jag så sjuuuukt uttråkad. Precis varje påstående var halvsanningar, lögner eller fria fantasier. Visst, det var en spännande historia man berättade men den hade ju ingenting att komma med när det kom till fakta och verkligheten.
I avsnitt två av Kvalificerat Hemligt berättade jag om ett antal konspirationsteorier runt 11 september, men jag uteslöt de absolut vanligaste och största teorierna, de runt World Trade Center-tornen och byggnad sju.
Men… Nu är det alltså dags. För ni ska vara välkomna till det här avsnittet av Kvalificerat Hemligt.
Den här gången om 11 september, World Trade Center-tornen och byggnad 7.
För New York var de två World Trade Center-tornen lika ikoniska som Frihetsgudinnan. Två torn, på över fyra hundra meter, tronade över södra Manhattan. Många är filmerna som använt World Trade Center som blickpunkt, allt från den halvnya versionen av King Kong, Woody Allens Manhattan till John Carpenter’s Flykten Från New York.
Vad många inte visste om, åtminstone innan terrorattackerna 2001, är att de två tornen ingick i ett komplex på sju hus där tornen byggdes först, följt av de fem andra husen.
1965 påbörjades markförberedelserna och så 1968 påbörjades arbetet med World Trade Center torn 1 följt av torn två i början av 1969.
Tornen stod klara i början av sjuttiotalet och följdes sen av de kringliggande byggnaderna. Den sista byggnaden, Byggnad sju, stod klar sist, i maj 1987.
I de två tornen huserade försäkrings-, finans- och IT-företag [LJUD: Morgan Stanley, Fuji Bank, AON Corporation, Sun Microsystems, Verizon Communications] och i byggnad sju återfanns bank-, IT- och försäkringsföretag samt myndigheter [LJUD: Salomon Smith Barney, American Express, Internal Revenue Service, CIA, Department of Defense].
De två tornen var något av ett arkitektoniskt underverk på sin tid. För tidigare har man varit tvungen att ha stödjande pelare genom hela huset, ut hela vägen till husets vägg. Lösningen i de två World Trade Center-tornen var att ha vad man kalla “tub i tub”-lösning.
I den inre tuben hade man hisschakt, trappor, vatten och avlopp och så vidare. Det yttre skalet blev husets fasad, med smala, höga fönster. Dessa två tuber bands samman vid varje våningsplan av bjälklag. Den här lösning var både stark och samtidigt fjädrande, något som behövdes med så pass stora huskroppar.
Fördelen med den här designen blev att plötsligt hade de kolumner som tidigare burit upp hus och som återfinns över hela våningsplanet samlats i fasadstrukturen samt den inre kärnan eller tuben. Det vill säga, mer yta att använda och hyra ut.
Men den här lösningen kom också att bidra till byggnadernas kollaps…
Det här ämnet, 11 september och konspirationsteorierna, kan vi angripa på flera sätt. Jag skulle kunna berätta om de enskilda konspirationsidéerna och sen förklara varför de inte stämmer. Eller så skulle jag kunna försöka måla upp ett scenario kring alla dessa föreställningar och “alternativa förklaringar”.
Men jag tror det är bäst att vi börjar i verkligheten och vad som verkligen hände.
Vi gör en liten tidsresa, tillbaka till New York och morgonen 11 september 2001.
Tänk dig att du står i en korsning, [LJUD: CHURCH AND LISPENARD STREET], på södra Manhattan. Bredvid dig har du ett par brandmän som åkt ut för att undersöka rapporter om gaslukt vid den här platsen.
I ryggen har du genomfartsleden Canal Street och rakt framför dig har du Church Street och du kan ana World Trade Center-tornen längre bort.
Tillsammans med brandmännen den här morgonen är en filmteam som gör en dokumentär. Det är en klar septembermorgon, runt kvart i nio på morgonen när plötsligt ljudet av flygmotorer snabbt ökar i volym..
[LJUDKLIPP: AA 11 flyger in i WTC 1]
I det här läget vet ingen att det är en terrorattack, nu handlar det om att rädda liv och egendom.
Vi förflyttar oss till nedanför det nu brinnande World Trade Center 1, det norra tornet. En tjeckisk man filmar upp mot tornet och tror inte sina ögon när han ser att det norra tornet ryker och brinner.
Klockan är strax efter nio och plötsligt hörs återigen ljudet av flygplansmotorer som snabbt närmar sig…
[LJUDKLIPP: UA175 flyger in i WTC 2]
När det första planet träffar World Trade Center 1 är det högt upp på byggnaden, i en vinkel som går från 94e till 98e våningen. Det andra planet träffar något lägre, från 78e till 84e våningen. Och det andra planet träffar rätt långt ut, mot tornets hörn. Och det ska visa sig viktigt för vad som händer sen.
Båda planen flög fort när de träffade tornen, man beräknar att första planet flög över 700 kilometer i timmen och att det andra flög över 900 kilometer i timmen.
När planen träffade tornen så kapades ett stor antal kolumner i de tidigare beskrivna husens ”tuber”, det vill säga fasaden och det inre, bärande schaktet.
Genom husen for en allt mer finfördelad storm av aluminium, hårdare delar som landningsställ och motorer samt allt annat som flygplan består av. En del av delarna for vidare ut genom andra sidan av huset och en del blev kvar inuti tornen.
Men en stor beståndsdel i flygplanen var också bränslet, något som kaparna hade tänkt på när de valde ut vilka flighter som skulle kapas.
En del av bränslet försvann i den eldboll som uppstod vid kraschögonblicket. Men en stor mängd blev kvar och bidrog till den kraftiga brand som uppstod. Och brann gjorde det.
Eftersom planen klippte upp stora hål i fasaden fick elden tillgång till mer syre. Och i kontorslandskapen fanns mycket bränsle som såg till att bränderna fortsatte och fick temperaturen att klättra.
Anställda fångas på de övre våningarna i de två tornen ovanför kraschplatsen. I kontakt med räddningstjänst berättar de hur temperaturen är extremt hög, hur röken tar sig in överallt och att redan efter en halvtimme har våningsplan börjat falla samman. [LJUDKLIPP]
56 minuter efter att ha träffats av flygplanet rasar så World Trade Center 2.
[LJUDKLIPP]
Och 102 minuter efter det hade träffats av American Airlines 11 rasar World Trade Center 1.
Att på ett kortfattat och enhetligt sätt beskriva motsvarande berättelse ur ett konspirationsperspektiv är ingenting som låter sig göras för skulle jag försöka så skulle det kunna låta så här:
11 septemberattackerna iscensattes av
USAs regering
Zionisterna
Utomjordingar
Illuminati
… för att
Ta över världen
Tjäna pengar
Invadera Irak
Skaffa olja.
Attackerna utfördes genom att
Flyga in plan
Flyga in drönare
Använda hologram som flyger in
… i tornen. Tornen förstördes sen genom
Sprängmedel
Kärnvapen
Energivapen
Flygbomber
Sen doldes allt detta av
USAs regering
Zionisterna
Utomjordingar
Illuminati
… för att
Ta över världen
Tjäna pengar
Invadera Irak
Skaffa olja.
GÄSP! Faktum är att detta är ett ofta förekommande fenomen inom konspirationsvärlden. En uppsjö med påståenden men man kan absolut inte enas om om det hela är en mycket listig plan utförd av Israels säkerhetstjänst eller bara att USAs regering lät det hända MEN att de under tiden är styrda av intergalaktiska rymdödlor.
Men faktiskt, det här kan vara en nyttig övning för oss alla. Återigen är det dags att utmåla en händelse, men den här gången lite mer uppsexat. Så tänk en amerikansk påkostad thriller, tänk mycket blå belysning, tänk LIGHTS CAMERA ACTION!
Den grupp som fått order om att aptera sprängladdningar i de tre World Trade Center-husen kontrollerar laddningarna en sista gång, både i källaren och på våningsplanen högst upp i de två tornen samt i källaren på World Trade Center 7. Samtidigt ser man till att återställa allting så att det ser perfekt ut när kontorspersonalen är på plats dagen efter.
Underrättelseagenter instruerar flygplatspersonal hur de ska hantera de 19 kaparna så att det framstår som en vanlig rutinkontroll av passagerare, komplett med en extrakontroll av Muhammed Atta på morgonen i Portland. Mekaniker bearbetar de fyra planen som ska ingå i terrorattacken så att man kan aktivera en störningsfunktion när terrorattackerna ska utföras. Inga telefonsamtal får lämna dessa plan, då kan konspirationen avslöjas.
I datorer hos CIA eller NSA har avancerad mjukvara stått redo ett antal veckor för att kunna simulera passagerares telefonsamtal som går till anhöriga. Dessa samtal är nödvändiga för att ge sken av att samtalen kommer från passagerare som ”försvinner” i de fyra planens påstådda krascher.
Samtidigt har CIA (eller NSA) sett till att få en lista på passagerarna som kommer att ingå på de fyra flighterna. Under natten jobbar ett otal tekniker med att klona alla passagerarnas mobiltelefonabbonemang så att uppringning och avtryck i telefonbolagens nät ser ut att komma från offrens mobiltelefoner.
När så natten till slut infinner sig är Världen bara några timmar ifrån världshistoriens största kupp. Och ingen vet om det. Förutom de tusentals personer som redan nu ingår i konspirationen.
PUH! DET var spännande… Meeeeeeen naturligtvis HELT påhittat. Dock kommer vi inte stanna här, istället är det dags att gräva ned sig ytterligare ett lager i vad de troende påstår kring World Trade Center-tornen.
Även om det finns en ofantlig mängd delteorier så har de flesta numera samlats under idéen att NÅGON form av sprängmedel satte igång tornens kollaps.
Vad baserar man detta på då? Jo, det man ser och det man hör
[LJUDKLIPP: Puffs of smoke, sounds of bombs, demolition osv osv]
Innan kollapsen hörs det smällar och explosionsliknande ljud från tornen. Det tas som intäkt från konspirationstroende att det är laddningar som detonerar för att få tornen att kollapsa.
Att det hörs kraftiga smällar från tornen är rätt naturligt när man tänker på vilka krafter som är inblandade och med ett stort antal stål och metallelement, de går av och de böjs. När det sker så kommer det att låta och låta högt. Här är ett exempel när tre sammankopplade stålelement går sönder på grund av just högt tryck.
[LJUD: STÅL]
En del hävdar att det syns rökpuffar som trycks ut ur huset samtidigt som kollapsen sker och det också ska vara bevis för att sprängmedel används.
Men tittar man på dessa puffar så ökar de i takt med kollapsen, det vill säga att ju mer tryck nedåt, desto större och snabbare puffar utåt. Det vill säga att luften pressas samman och ska ta sig ut någonstans, tillsammans med damm och annat material.
Ett påstående som fått en del uppmärksamhet är den danske professorn Niels Harrit som hävdar att han, tillsammans med andra forskare eller snarare andra troende, studerat damm från kollapsen och kommit fram till att så kallad nanotermit ska ha använts.
Nanotermit utmålas som ett supersprängämne som skulle kunna få husen att kollapsa.
Problemet med den här teorin är att man kort sagt inte har något på plats. Den undersökning man har gjort brister på många plan, det material man har använt har samlats upp på okänt sätt, studien publicerades i en förhållandevis oseriös och mindre nogräknad tidning och så vidare och så vidare och så vidare.
För att inte HELT driva iväg er lyssnare kommer jag lägga upp länkar på poddradions hemsida för den som vill grotta ned sig ytterligare i dessa diskussioner och analyser av materialet.
En del konspirationsteorier har tagit fasta på de analyser som gjordes när World Trade Center uppfördes och har hittat att innan tornen byggdes hade man räknat på att ett passagerarplan skulle flyga in i tornen och de skulle klara det.
Vad man inte nämner är att arkitekterna räknade på vad som skulle hända om en Boeing 707 skulle råka irra sig in över New York i kraftig dimma. Innebörden av detta är alltså att en plan som antogs ha mycket mindre bränsle än de som flög in i tornen flyger med mycket lägre hastighet än vad som verkligen skedde.
Utan att gå in på fysik alltför mycket så kan vi konstatera att rörelsemängd handlar om massa gånger hastighet. Och faktumet att ursprungliga beräkningen involverade enkom om tornen skulle klara en sådan träff, inte var som skedde sen med bränder och så vidare.
En ofta förekommande bortförklaring från troende är det här:
JA! Det är verkligen en kille som sjunger fram konspirationsteorin så atteeeeh… *HOST* Hur som helst, detta är alltså ett vanligt argument. Att flygfotogen inte brinner med tillräckligt hög temperatur för att smälta stål. Och det i sin tur skulle bevisa att det behövdes något mer än bränderna för få tornen att kollapsa.
Så här är det; det ÄR helt sant att det inte går att smälta stål med flygfotogen. Men det var inte vad som hände. För den som någonsin har ägnat sig åt att smida har upplevt att stål och järn börjar bli böjligt och behandlingsbart långt under materialet smälttemperatur.
Redan vid 650 C tappar stålet hälften av sin styrka, och de temperaturerna var inga problem att uppnå i infernot inne i husen.
Det innebär att det var tyvärr inte några problem för elden som uppstod att försvara tornens konstruktion. En viktig pusselbit till försvagningen var att många metalldetaljer hade ett brandskyddande skum runt omkring sig men när flygplanen kraschade in i tornen slets det skyddande skummet av.
Vilket ledde till att metallen värmdes upp väldigt snabbt till temperaturer där det tappade sin bäraktighet.
Rakt över gatan från det norra tornet, World Trade Center 1, låg World Trade Center Sju. Den här byggnaden var den tredje kollapsen under den här tisdagen, men inte lika känd eller spektakulär som de två tornen.
Istället var det ett hus som brann under sex sju timmar och som var dömt att rasa tidigt under räddningsarbetet. Men istället för att konstatera detta så försöker konspirationstroende få oss att tro det är något hemligt och mystiskt med kollapsen.
Men låt oss inte gå händelserna i förväg, vi börjar med utgångsläget.
Byggnad 7 var ett hus på 47 våningar med hyresgäster från finanssektorn, myndigheter och, faktiskt, underrättelsetjänst. Och det faktumet att underrättelsetjänsten över huvud taget fanns på plats kommer bli viktigt alldeles strax…
Naturligtvis är World Trade Center sju intressant för konspirationstroende. Varför lät myndigheterna det brinna? Och varför hade amerikanska underrättelsetjänsten CIA ett kontor i byggnaden i hemlighet? Och hade inte en rik affärsman försäkrat byggnaden för stora belopp och stod att vinna mycket på att det förstördes?! Och huset såg ju inte ens skadat ut?!?!?
Liksom med de två tornen är det samma otydliga orsak-verkan [LJUD: Snabbspelning av de tidigare samplingarna]. Vi kan bara konstatera att det finns en teori om att NÅGON ville få huset att kollapsa av NÅGON orsak.
Låt oss nu titta på vad som orsakade husets kollaps.
När de två tornen rasade spreds enorma mängder med rasmassor, betong, metall och annat material över en stor yta. Och nu är det viktigt att ni lyssnar och målar upp en bild för er själva. Tänk dig att du tittar rakt ned över World Trade Center.
Mitt i detta kan vi säga att de två tornen befinner sig, diagonalt placerade med torn ett placerat uppe till din vänster och torn två nere till höger.
Och den ack så intressanta byggnad sju är placerad rakt norröver från torn 1 sett.
När nu torn 1 rasade så var det en ansenlig mängd rasmassor som dundrade in i byggnad sjus SÖDRA fasad.
Håll det nu i åtanke, södra fasaden på byggnad sju är skadad efter att torn ett rasat. Vad som följer är att flera bränder tar vid i byggnaden, bränder som allt mer försvagar byggnadens struktur.
Tack vare det stora området som påverkades av huskollapserna är vattentrycket obefintligt och det gör i sin tur att räddningsarbetet till slut anses vara över för byggnaden, brandmännen kan inte göra sitt jobb helt enkelt.
Runt klockan 15:30 bestämmer sig ansvariga för att dra tillbaka sin insats [LJUD PULL IT]. Och det här är viktigt att ni kommer ihåg, för det kommer ha betydelse senare.
Vid klockan 17:20 kan man se att taket på byggnad 7 börjar ge vika, en struktur på taket faller inåt följt av resten av huset.
Efter analyser, tester och simuleringar, konstaterar ansvariga myndigheter att byggnaden kollapsade på grund av framför allt branden som fick hålla på i sex-sju timmar.
Den förklaringen köps inte av de som tror att fulspel ligger bakom husets kollaps, nägot annat måste ligga bakom. Till och med CIA fanns ju i huset!
Och som jag pratade om i förra programmet i den här serien framträder antisemitism, om än något mer förtäckt än i tidigare exempel.
Troende gör till exempel en stor sak av att ägaren till World Trade Center var av judisk börd. Och den förtäckta innebörden är att den bakgrunden skulle göra att han styrs av sionistiska intressen av någon anledning.
Silverstein hade också försäkrat de två tornen och andra byggnader för stora pengar enligt vissa. Och enligt dessa vissa skulle han kunna utkassera stora summor om huset förstördes.
Men om man tittar på totalkostnaden, bortsett från den mänskliga tragedin, så var elfte september en dyr affär för Larry Silverstein. Han förlorade tvister mot försäkringsbolag och har bland annat tvingats betala hyra för marken där de två tornen stod.
Dessutom ska han ”försagt sig” i en dokumentär [LJUD PULL IT]. Hör, där har ni termen igen. De troende hävdar att PULL IT ska vara slang för att spränga huset.
Men branschfolk som sysslar med att demolera hus känner inte igen den termen för sprängning. Istället används den för att beskriva hur man DRAR ned hus för att få en säker kollaps, något som uppenbarligen inte skedde med byggnad 7.
Och ägaren Larry Silverstein har upprepade gånger förklarat att uttrycket handlade om räddningsinsatsen som drogs tillbaka och inget annat.
Phew! Trots att det här har tagit sin lilla tid så är det INTET mot mängden detaljer och alternativa teorier där ute som försöker hitta en minimal vinkling som ännu inte förklarats
För det är så varje konspirationsteori fungerar. De troende jagar efter enskilda detaljer som tycks vara en ovanlig händelse eller detalj som inte förklarats av myndigheter eller vetenskapen.
Men nu kommer den lätt smutsiga men ändå kittlande sanningen. Även om, och jag upprepar även om, konspirationstroende skulle kunna visa att man inte kan förklara en detalj eller skeende innebär det ju verkligen inte att det omvända är sant. Det vill säga att konspirationsteorin är sann och bevisad.
Så, ska ni ta med er något från det här avsnittet är det följande: bara för att man inte kan förklara ett skeende eller detalj innebär det inte per automatik att det omvända är sant.

2 reaktioner på ”Avsnitt 4 – 11 september-attackerna, del 2

 1. Hej!

  Var datumet för attackerna ett symboliskt medvetet val av terroristerna? Jag tänker på 911 som 112 i USA och som du själv nämner byggstarten för Pentagon.

  Mvh Thomas.

  Gilla

  1. Hej Thomas!

   Nej, tror inte datumet var valt med någon betydelse i bakhuvudet. Särskilt med tanke på att ursprungsplanen var att slå till senare, men UBL tyckte det gick på tok för långsamt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s