Avsnitt 8 – Mordet på John F. Kennedy, del 1

I det här avsnittet: För att över huvud taget få något grepp om konspirationsteorierna kring mordet på John F. Kennedy behöver vi först en introduktion. Vi får höra om Kennedys heroiska äventyr under andra världskriget, hur han framgångsrikt använde det nya TV-mediet som presidentkandidat, men också hur han drevs av en krävande far.

Och hur var det med Lee Harvey Oswald, vad gjorde han i Sovjetunionen egentligen? Och hur kunde han ta sig tillbaka till USA? Och hade han en relation till Jack Ruby, nattklubbsägaren?

Dessutom berättar jag om den högerextreme general som sällan tas upp till diskussion kring mordet på JFK. Allt detta och mer i avsnitt åtta av Kvalificerat Hemligt.

Musik i avsnittet

 • Podington Bear – Good Times (länk)
 • The Savoy Orchestra – Ain’t That A Kick In The Head (länk)
 • The Savoy Orchestra – Moonlight Serenade (länk)

Länkar till mer material

Avsnittsanteckningar

Kvalificerat Hemligt 8 – Mordet på John F. Kennedy, del 1

Det här avsnittet av Kvalificerat Hemligt är något av en introduktion till konspirationsteorierna kring mordet på president John F Kennedy och hans mördare, Lee Harvey Oswald.
För hur jag än försöker vrida och vända på det kommer vi att behöva titta på personerna som konspirationsteorierna fokuserar på. Och, i ett specifikt fall, en person som oftast inte förekommer i diskussionen.
Jag heter CJ Åkerberg och ni ska vara välkomna till Kvalificerat Hemligt – det första avsnittet om mordet på John F Kennedy.
John Fitzgerald Kennedy föddes 1917 som det andra av totalt nio barn i Brookline, strax utanför Boston. Hans pappa, Joseph Patrick Kennedy, var en framgångsrik affärsman men också framgångsrik politiker. 1938 utsågs Joseph Kennedy till ambassadör i Storbritannien, men på grund av en Tyskvänlig och inställning som drog åt isolationism tvingades han ifrån ämbetet under hösten 1940.
John, eller Jack som han kom att kallas, följde med pappan när han tillträdde ämbetet och jobbade under tiden på USAs ambassad i London, men passade också på att ge sig ut på resor i Europa, Sovjetunionen och Mellanöstern.
Efter sin examen från Harvard tog John F Kennedy värvning i marinen efter att ha blivit nekad tjänst i armén på grund av sin dåliga rygg. Att han ens fick en tjänst inom det militära, trots dålig rygg, var tack vare hans pappas politiska kontakter.
Efter attacken mot Pearl Harbor 1941 söker han så aktiv tjänst som reservofficer och placerades som instruktör på ett förband med motortorpedbåtar.
I Augusti 1943 utanför Salomonöarna ramas Kennedys båt, PT-109, av en Japansk jagare. Motortorpedbåten sjunker och besättningen bestämmer sig för att simma till en närbelägen ö. Kennedy, med sin ryggskada uppslagen igen i kraschen, släpar en svårt bränd besättningsman efter sig genom vattnet.
Tack vare sin insats belönas Kennedy med marinens högsta utmärkelse, Navy and Marine Corps Medal. Senare, när Kennedy blivit en politisk ikon, blir den här händelsen både en countrylåt och film där man inte drar sig för att brassa på…
[LJUD: Från filmen]
Och så i början av 1944 återvänder Jack till USA och ett civilt liv.
Under krigets slutskede dör den äldre brodern Joseph när hans plan exploderar över engelska kanalen. Kennedys far hade tidigt stakat ut en politisk karriär för äldste sonen, där presidentämbetet var slutmålet.
I och med hans död föll ansvaret på Jacks axlar. Och tack vare pappans starka politiska kontakter kunde Jack snart satsa på det stundande kongressvalet 1946, ett val han också vann. Efter sex år i kongressen lyckades Kennedy vinna en senatsplats som han höll fram till 1960.
Och så är vi framme vid sommaren 1960 och Kennedy har säkrat demokraternas nominering som presidentkandidat. Till sin vicepresident han han valt sydstatssenatorn Lyndon B Johnson, en tidigare konkurrent till presidentnomineringen.
Kennedy vet att han behöver Johnson då han var populär i södern, ett beslut som både Kennedys bror och Kennedys stab protesterade emot men till slut var tvungna att ge sig på.
Republikanernas kandidat i presidentvalet blir dåvarande vicepresidenten Richard Nixon, senare president och mest känd för avlyssningsskandalen i och med Watergate. Men det ligger i framtiden…
I valkampanjen framstår John F Kennedy som en duktig politiker som charmar många men som också misstros för sin katolska tro. I radiodebatterna är det jämnt mellan kandidaterna men i USAs första TV-sända presidentdebatt är det Kennedy som har övertaget.
Det här har belysts, diskuterats och parodierats otaliga gånger. Som här, från The Simpsons, när Homer besöker en öltillverkare Duff som visar en reklamsnutt med Kennedy och Nixon från just Tv-debatten:
[LJUD: Simpsons]
Och även om Kennedy fick fler elektorsröster var det ett väldigt jämnt val, nere på tiondelen på nationell nivå.
Kennedys presidentperiod kom att färgas, på olika sätt, av kampen mot kommunismen. I Europa, i sydostasien och på Kuba.
I början av hans första mandatperiod inträffade en berömda Grisbuktsinvasionen, faktiskt en riktig konspiration där exilkubaner tränade av CIA skulle kasta ut Fidel Castro ur Kuba. USA försökte dölja sin inblandning men var tvungna att erkänna att man låg bakom kuppförsöket.
Ett och ett halvt år senare inträffar så Kubakrisen. Sovjetunionen försöker placera kortdistansmissiler med kärnvapenladdning på Kuba, något som upptäcks av amerikanska spaningsplan. USA sätter Kuba i embargo och kräver att få inspektera sovjetiska skepp som försöker ta sig till ön.
Tack vare intensiv diplomati mellan Sovjet och USA undviker världen ett tredje världskrig. Istället monterar man på Krustjecs order ned missilerna på Kuba. I gengäld avslutar USA blockaden men drar också tillbaka i hemlighet missiler från Turkiet som eftergift.
Kennedy var också med om att försöka stävja kommunismens framfart i sydostasien och då främst i Vietnam. Diskussionen inom Kennedyadministrationen kretsade kring hur stor insatsen skulle vara och ju längre tid som den pågick uppstod frågan om det var värt att stanna kvar i Vietnam.
Administrationen hade planer på att dra ned antalet rådgivare och militärer på plats men det han aldrig sättas i verket på grund av mordet på John F. Kennedy.
Lee Harvey Oswald hade en trasslig barndom och växte upp förhållandevis svåra omständigheter. Fram till sin 18-årsdag hade han bott på 22 platser runt omkring New Orleans, Dallas och New York.
Hans uppväxt var till största delen faderslös, hans biologiska far dog två månader innan Oswald föddes, i oktober 1939, och mellan 1942 och 1943 sattes barnen i familjen på barnhem då hans mor inte kunde försörja dom alla.
Under sin i uppväxt var Oswald något av en enstöring, undandragen och svår att få kontakt med. Hans problem i skolan i New York ledde till en beordrad psykiatrisk utvärdering där läkaren bedömde Oswald som:
Personality pattern disturbance with schizoid features and passive–aggressive.  Lee has to be seen as an emotionally, quite disturbed youngster who suffers under the impact of really existing emotional isolation and deprivation; lack of affection, absence of family life and rejection by a self-involved and conflicted mother.
Slutsatsen i utvärderingen var också att Oswald skulle fortsätta behandlas inom den psykiatriska vården. Detta skedde dock inte då hans mor såg till att ta med honom tillbaka till New Orleans innan någon behandling kunde påbörjas.
1956, efter sin sjuttonde födelsedag, tog Oswald värvning i marinkåren. Han utbildades till radaroperatör och tjänstgjorde bland annat i Japan och Filippinerna. Under sin tid i det militära hamnar Oswald i trubbel upprepade gånger, bland annat slåss han med ett befäl som han tror varit inblandad i ett disciplinärende som rört Oswald.
Under sin tid i det militära gör sig Oswald också känd för att vara pro-sovjetisk och att han försöker lära sig själv ryska. Det går så långt att han bland annat kallas för Oswaldskovich av kollegorna.
1959 avslutas hans aktiva tjänst på grund av att Oswald hävdar att han behöver vårda sin sjuka mamma.
Men istället för att ta hand om mamman reser Oswald via Frankrike, England och Finland till Sovjetunionen. Där söker han medborgarskap men nekas det omgående av myndigheterna. Upprörd och desperat skadar Oswald sig själv och tas in för psykiatrisk observation på ett Moskvasjukhus.
Givet världspolitik och den mediala bilden av Sovjetunionen bestämmer sig ansvariga myndigheter till slut för att ge Oswald medborgarskap och förflyttar honom till Minsk, där han får jobba i en fabrik som tillverkar radio- och tv-delar.
Ganska snart börjar verkligheten hinna ikapp Oswald, Sovjetunionen ger honom inte den stjärnstatus Oswald trodde han skulle få. Istället faller han ned i en grå vardag och hans tankar till ånger över hela avhoppet. Men snart träffar Oswald sin blivande fru Marina och de gifter sig och får en dotter.
I maj 1962 ansöker paret om att emigrera till USA då Oswald aldrig sa upp sitt medborgarskap och snart är familjen på väg mot Fort Worth, Texas, för att börja sitt nya liv.
Men Oswald fortsätter vara missnöjd med sin tillvaro, han gör sig omöjlig på ett antal jobb och får sparken från dessa.
Oswalds bosätter sig i New Orleans på våren 1963 och det fortsätter skära sig på Oswalds jobb och han får sparken. På sommaren engagerar sig Oswald i Kubafrågan och delar bland annat ut flygblad till stöd för Castros Kuba.
Han försöker också ansöka om transitvisa via Kuba till Sovjetunionen på ländernas mexikanska ambassader. Återigen avslås hans ansökan av Sovjetunionen och Oswald återvänder till familjen som nu befinner sig i Dallasområdet.
I början av oktober tipsas Lee Harvey Oswald om ett jobb på skolbokslagret i Dallas och 16 oktober får han så jobbet som lagerarbetare i det hus som kom att ha en perfekt utsikt över presidentens färd genom Dallas…
Jack Ruby, född Jacob Leon Rubenstein, var en småkriminella nattklubbsägare i Dallas som bland annat drev den inte alltför framgångsrika klubben Carousel.
Klubben, som var något av en burlesqueklubb mätt i dagens mått, gjorde att han hade kontakter över hela Dallas, både med polismän och med yrkeskriminella. Det finns de som hävdar att Ruby hade mer än ”kontakter” med yrkeskriminella men det föreligger inga bevis för detta, istället handlar det troligen om gemensamma bekanta eller flykta bekantskape.
I och med att Ruby hade kontakter inom polisstyrkan i Dallas samt det faktum att han var en väldigt entusiastisk och ”gåpåig” person lyckades han ta sig in i polishuset på mordkvällen och bevittnade en presskonferens.
Ruby var så uppriven av mordet på Kennedy att han gav order om att hålla nattklubben stängd av respekt för den avlidne presidenten och var därmed ”ledig” att bevittna presskonferensen. Väl på plats interagerade han även med presskåren och pratade med poliser och åklagare på plats.
Folk runt omkring Ruby upplevde att han snabbt verkade tappa det mentala fotfäste han hade i verkligheten efter mordet. Han började mumla för sig själv, han verkade disträ och allmänt bortkopplad. Något hade klickat i huvudet på Ruby, helt enkelt.
Och det i sin tur ledde till att Jack Ruby, beväpnad med en revolver, var på väg ned i polisgaraget på söndagsförmiddagen i Dallas den 24 november 1963.
En person som sällan omnämns i diskussioner kring JFK och konspirationerna är general Edwin Walker och mordförsöket på honom.
Edwin Walker var en pensionerad general som var känd för sin starka antikommunistiska övertygelse och segregationsvänliga inställning. Walker avskedas från sin tjänstgöring i Väst-Tyskland då han hade spritt extremistpropaganda till sina mannar.
Och tack vare Walkers engagemang mot kommunismen fick Oswald upp ögonen för generalen och hans, i Oswalds ögon, farlighet. För Oswald var Walker en tvättäkta fascist som företrädde en fascistisk organisation. Hotet upplevdes vara så stort att Oswald till och med jämförde mordförsöket på Walker med den teoretiska möjligheten att mörda Hitler.
På kvällen 10 april 1963 besköts Walker när han satt vid ett skrivbord i sin matsal. Kulan hade dödat generalen om det inte hade varit för att den först träffade fönsterkarmen varpå kulans bana ändrades. Istället skadades Walker bara i armen av den nu splittrade kulan.
Det som binder Oswald till dådet är dels ett avskedsbrev han hade skrivit till sin fru och dels kulan som hittades vid brottsplatsen. Brevet skrevs  i händelse att han skulle gripas efter att mordet genomförts. Men frun hittade brevet först efter mordet på Kennedy.
Det gevär som kom att avlossa de dödande skotten mot Kennedy hade Oswald köpt under namnet A Hidell dryga månaden innan mordförsöket på Walker.
Kulan från mordförsöket var så pass skadad att inga ballistiska test kunde göras, däremot utfördes neutronaktiveringstest på kulan. Dessa tester visade att det med absolut största säkerhet var en kula från samma tillverkningsomgång som de två kulor som träffade president Kennedy.
Kopplingen mellan Walker och Oswald var inte uppenbar för utredarna förrän efter Oswalds greps för mordet på presidenten. Och den här koppling skulle visa sig bli allt mer viktig efter mordet på Oswald 24 november.
Aktörerna är kända, händelserna upp till 22 november 1963 klara. Vi befinner oss på morgonen av Kennedys sista dag i livet.
Och det som kom att ske den här dagen färgade inte bara en nation under lång tid utan satte också igång en massiv konspirationsindustri där ingen detalj var för liten eller otrolig för att lyftas upp som möjlig teori.
De män som jag berättat om i det här avsnittet kommer alla spela vitala roller kring vad som kom att ske under mordet på John F. Kennedy. Och den här dagen, teorierna och vad som verkligen hände är vad nästa avsnitt av Kvalificerat Hemligt kommer handla om.

2 reaktioner på ”Avsnitt 8 – Mordet på John F. Kennedy, del 1

 1. Hej,

  Ser verkligen fram emot denna serie om mordet på JFK. Har ägnat löjligt många timmar åt att facineras över händelserna på Kennedys dödsdag. Det började med filmen JFK som fick mig att tro att det garanterat fanns mer bakom än en ensam mördare även i fall jag alltid trott att Oswald höll i mordvapnet. Däremot har jag sakta men säkert ändrat min uppfattning från att vara 99% på en konspiration till att vara 99% säker på att det var Oswald ensam (lonely nut teorin) som genomförde mordet. Det har varit en väldigt intressant tid och även givande för den personliga utvecklingen att ändra åsikt så kraftigt efter att ha studerat fakta noga.
  Initialt läste jag bara konspirationsvänliga texter och struntade i allt annat men tvingade mig själv att ge den ”officiella” (nåja, Warrenkommissionen öppnade ju för viisa möjligheter) versionen chansen och vilken ögonöppnare det blev !
  Även de konspirationsvänliga slutsatser som Warrenmommissionen var öppna för har ju fått bra förklaringar efterår.
  Finns dock många spännande spår i denna soppa, till exempel ”the three tramps” (får anses vara helt uträtt) och min absoluta favorit
  Vad hände egentligen under J.D Tippit:s sista dag eller var den så fruktansvärt märklig egentligen? Har varit otroligt facsinerad av just det sidospåret. Kommer du ta upp den frågan i serien eller kan du rekomendera någon sajt som jar en bra förklaring över händelserna under hans sista dag i livet?

  Två tummar upp för din podcast !!
  Keep up the good work!

  Gilla

  1. Hej Olle!

   Först och främst: kul att podden uppskattas!

   Sen är det väldigt intressant att läsa om din väg från att vara övertygad om konspiration till att läsa dig till att Oswald agerade som ensam mördare. Hoppas jag kan bidra till att befästa detta då 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s