Avsnitt 9 – Mordet på John F. Kennedy, del 2

I det här avsnittet: Efter förra avsnittets genomgång av aktörerna är det nu dags att gå igenom vad som skedde morddagen 22 november, 1963. Men vi kommer också tittar närmare på vad som skedde på söndagen 24 november, den förmiddag då Jack Ruby sköt Lee Harvey Oswald.

Vad innebär den magiska kulan? Och varför kom senare kommissioner fram till att det egentligen låg en konspiration bakom mordet på JFK? Och vilka var det som mannen med paraplyet egentligen signalerade?

Dessutom berättar jag om hur Oliver Stone inte ens tittade på Kennedys limousine innan han gjorde sin konspirationsfilm, JFK. Allt detta och mer i avsnitt nio av Kvalificerat Hemligt.

Musik i avsnittet

  • Podington Bear – Good Times (länk)
  • Podington Bear – Now son (länk)
  • The New Pharaos – Warzaw Express (länk)

Länkar till mer material

Avsnittsanteckningar

Kvalificerat Hemligt 9 – Mordet på John F Kennedy, del 2

John Fitzgerald Kennedy var den nya tidens president. Han var vältalig och gjorde sig bra i TV, den allt viktigare mediekanalen, han såg bra ut. John och hans fru, Jaqueline, var unga och ansågs vara nydanande när de intog vita huset 1961. Framtiden andades hopp, helt enkelt.
Och i sitt installationstal som USAs 35e president bjöd han in var och en av medborgarna att vara en aktiv deltagare i nationens framtid…
[LJUD: Ask not what your country…]
Han konfronterade Sovjetunionen och landets missiler på Kuba i ett dödläge som under nästan två veckor höll världen i ett gastkramande grepp. Aldrig har världen varit så nära ett kärnvapenkrig som då… i alla fall vad vi vet.
[Ljud: Kennedys tal efter Kubakrisen]
Rymdkapplöpningen tog också fart under JFKs tid som president. Det var under hans presidentskap som Apolloprogrammet kom igång och tydligt utmanade Sovjetunionen i kapplöpningen mot rymden, månen och bortom.
[Ljud: We choose to go to the moon]
Kanske var det på grund av allt detta som mordet på Kennedy blev ett sådant hårt slag mot USA. Ett mord som kom att kallas för den stund då landet förlorade sin oskyldighet, även om den synen har fått revideras i efterhand…
Men trots att mordet på Kennedy är väl utrett så är det samtidigt kanske en av de mest ihärdiga konspirationsteorierna som finns i vårt kollektiva medvetande.
Fortfarande så tror bara cirka 30 procent av USAs befolkning att den utpekade mördaren, Lee Harvey Oswald, agerade ensam. En överväldigande majoritet tror att USAs regering döljer fakta i fallet eller till och med låg bakom en konspiration.
Jag heter CJ Åkerberg och ni ska vara varmt välkomna till det här faktaspäckade avsnittet av Kvalificerat Hemligt – den här gången den andra delen om mordet den 22 november på John F Kennedy och mordet söndagen 24 november på Lee Harvey Oswald samt alla dessa konspirationsteorier.
Det är sommaren 1963 och det är nu som president Kennedy, tillsammans med sin stab, bestämmer sig för att besöka delstaten Texas. Syftet med besöket är att dels säkra kampanjmedel för det demokratiska partiet, dels att starta Kennedys omvalskampanj och dels för att Texas var en av de delstater där Kennedy och vicepresident Johnson hade haft svårast att vinna i valet 1960.
Besöket utannonserades i september och presidentkortegens väg genom Dallas bestämdes slutligen 18 november. Utan att gå konspirationerna i förväg innebär det här att kortegevägen spikas dryga månaden EFTER att Oswald fått jobbet på boklagret.
I första avsnittet om mordet på JFK berättade jag om personerna som kom att bli aktörer i det här morddramat. Nu… är det dags att placera in dessa personer på tidslinjen…
Vi börjar fredagen den 22 november vid 07:15 i Dallas, Texas när Lee Harvey Oswald ska få skjuts till jobbet av en granne. I bilen lägger han ett avlångt, pappersinslaget föremålet och på frågan vad paketet innehåller svarar Oswald att det är “gardinstänger”.
Klockan är 11:38 och vi förflyttar oss till flygplatsen Love Field, dryga 10 kilometer nordväst om Dallas, Texas. Air Force One landar med presidenten, hustrun och presidentens stab.
Tillbaka i Dallas och det numera berömda skolbokslagret där Lee Harvey Oswald jobbat dryga månaden. Han ses gå omkring på sjätte våningen i boklagret och medan kollegorna beger sig ned till lunchrummet stannar Oswald kvar på sjätte våningen.
Klockan 11.46 lokal tid – Presidenten med följe frångår schemat för att hälsa på den folksamling som samlats vid flygfältet för att välkomna presidenten. Kortegen lämnar så flygfältet 11.52.
Klockan är nu 12.18 och utanför skolbokslagret tycker sig en av de som vill se presidenten passera, Howard Brennan, se en man i ett fönster på boklagrets sjätte våning.
12.21 svänger presidentens bilkortege in på Main Street i centrala Dallas. Över 150 000 personer har samlats för att bevittna presidentens besök i Dallas. Under morgonen har ett regnväder dragit över staden men nu har det torkat upp och stämningen är på topp.
Strax innan 12:30 saktar kortegen ned vid Dealy Plaza för att först klara av en nittiograderssväng, följt av en ännu skarpare sväng ut på Elm Street. Den här vägen placerar kortegen rakt framför boklagret.
Klockan 12:30, ett skott ljuder ut, följt av två till skott i snabb följd. Kennedy och passageraren framför honom i bilen, senator Connally, träffas av skott. Jackie Kennedy försöker ta sig ur bilen, men sätter sig ned när en Secret Service-agent klättrar upp baktill på bilen. Kortegen kör nu i ilfart mot Parkland Hospital dryga fem kilometer bort.
Strax efter detta stoppas Oswald på plan två i boklagret av en polis som befann sig i närheten. Men då Oswald bekräftas vara en anställd hos lagret så får han gå vidare och polismannen jagar uppåt i huset efter mördaren.
Utanför boklagret tar Oswald en buss och tar sig till sin övernattningslägenhet. Där drar han på sig en jacka, trots varmt väder, och beger sig ut igen. Klockan är nu 13.03.
Redan när presidenten anlände till sjukhuset kunde man konstatera att han var dödligt sårad och vid 13.00 lokal tid, har presidenten dödförklarats på Parkland Hospital.
Tack vare otydligheter i den federala lagstiftningen uppstår ett rejält bråk mellan Secret Service och lokal vårdpersonal samt polis huruvida presidenten ska obduceras på plats eller i Washington. Till slut tar sig Kennedys följe ut handgripligen med kistan för att ta sig till flygplatsen.
13.14, lokal tid. Oswald stoppas av polisman JD Tippit i hörnet av east 10th street och North Patton avenue. Tippit är den polisman som fått signalement på den misstänkte mördaren. Resultatet av mötet blir att Oswald skjuter Tippit med tre skott, sen ett skott i polismannens tinning när han segnat ned varpå Oswald flyr så från platsen.
Oswald blir sedd när han skjuter polisen och strax därefter går en efterlysning ut efter en polismördare. Under sin flykt gör sig Oswald av med sin jacka.
Parallellt med detta gör polisen ett antal fynd på sjätte våningen i boklagret. Tre tomhylsor samt det gömda geväret hittas, tillsammans med den papperspåse som Oswald hade slagit in allt i på morgonen.
Runt 13:40 tar sig Oswald in på en biograf, Texas Theatre, på West Jefferson, dryga en kilometer från där Tippit sköts. Han blir sedd av biografpersonalen som ringer polisen och 13:45 går ett anrop ut att man sett någon som matchar profilen på den misstänkte mördaren.
13:50 grips Oswald på plats inne i biografen. Under gripandet försöker han skjuta mot polisen men misslyckas. Istället grips han och körs iväg till arresten.
Strax efter 14:00 förflyttas Kennedys kropp till Air Force One och vicepresident Johnson svärs in som USAs 36e president 14:38 innan planet lättar med destination Washington.
Under eftermiddagen delges Oswald först för misstanke för mordet på polisman Tippit och senare under kvällen för mordet på president John F. Kennedy.
Kennedy obduceras på kvällen den 22 november av ett läkarlag på Bethesda Naval Hospital i Washington DC och dödsorsaken fastställs vara skottskadan i huvudet.
Läkarlaget tar även röntgenbilder, men tittar inte närmare på fysiologiska effekterna på till exempel ryggraden. Förutom denna skada på ryggraden kommer senare undersökningar också revidera läkarlagets bedömning av vinkeln på kulan som träffade Kennedy i ryggen.
Runt midnatt får pressen chans att se mannen som misstänks vara John F. Kennedys mördare. Bland de som är närvarande återfinns Jack Ruby, nattklubbsägaren som två dagar senare kom att bli Oswalds mördare.
För på söndagsförmiddagen vid 11.21, när Lee Harvey Oswald ska flyttas från cityhäktet till fängelse, skjuts han ned av Jack Ruby med flera skott. Klockan 13.07 dödförklaras så Oswald på Parkland Hospital.
Konspirationerna
Liksom med andra, stora konspirationsteorier är det omöjligt att täcka in allt som hävdas från de troendes sida kring mordet på Kennedy. Och dessutom: att övertyga den sidan är om möjligt ännu svårare.
För det är ju så här det funkar. Allt som kommer från offentligt håll eller som påvisar att det INTE är en konspiration som ligger bakom mordet måste ju, med konspirationslogik, vara en konspiration!
För att vi ska få någon ordning på det här kommer jag att ägna mig åt konkreta detaljer från Dealy Plaza och skotten mot Kennedy. För jag vill påstå följande: om det visar sig att Oswald var den ende skytten på plats och att han hade skäl att utföra mordet så är övriga konspirationsteorier egentligen sekundära.
Visst, man skulle kunna hävda att Oswald skulle vara betald att utföra dådet, men så många konspirationer går ut på att han ensam inte kunde utföra dådet, så låt oss i alla fall börja här.
Så vi inleder med att snabbt syna Oswald som person. I föregående program berättade jag om hans oroliga uppväxt, komplett med utlåtande från läkare som konstaterar att Oswald var en mentalt störd yngling med schizoida drag.
Dessutom tog jag upp jag i första delen om JFK-mordet upp mordförsöket på general Edwin Walker och att Oswald med största sannolikhet låg bakom det, vilket visar på viljan att ta till våld mot det som upplevs som hot.
Vissa konspirationstroende har hävdat att Oswald inte kunde skjutit så pass bra att han kunde träffa Kennedy i en rullande bil. Men under sin militärtjänstgöring i marinkåren sköt Oswald tillräckligt bra för att nå graden av skarpskytt.
Det innebar att han kunde skjuta prick på ett 25 centimeter stort mål på 180 meters avstånd 8 gånger av 10. Avståndet till Kennedys limousine när sista skottet träffade var 81 meter.
Ansvariga för skjututbildningen i marinkåren konstaterade att, baserat på Oswalds genomförande av utbildningen och skjutresultaten, var det inga problem för honom att utföra mordet på Kennedy.
Det har även höjts röster om att vapnet som användes för att skjuta Kennedy, ett gevär av märket Carcano med en kaliber på 6.5 mm, hade planterats i boklagret och att Oswald inte kunde förknippas med det.
Då är det dags att backa lite i historien, igen. För Lee Harvey Oswald höll sig med en alternativ identitet, Alex J. Hidell, som han använde till bland annat till sin postbox. Denne Hidell beställde ett Carcano-gevär (kaliber 6.5 mm) med kikarsikte.
Bevisen som pekar på att det var Oswald som beställde och hämtade ut geväret är flera. Skrivstilen på beställningen på geväret matchar Oswalds handstil, leverans skedde till postboxen som Oswald hyrde samt det faktum att Oswald poserar med geväret på flera kort som hans fru tog. Ett av dessa kort gavs också bort till en vän till Oswald med texten ”Fascistjägare, hahaha!”.
Efter mordet genomgick geväret noggranna undersökningar som visade att fiber från Oswalds tröja återfanns i gevärskolvens ändplatta, på kolven fanns också ett avtryck från en handflata som identifieras som Oswalds.
Geväret förvarades invirad i en filt i ett garage vid det hus som hans fru bodde i för tillfället och på morddagen såg flera personer Oswald bära på ett paket, invirat i en filt.
Och korten som Oswalds fru tog på honom med geväret, ja. De korten är en av hörnstenarna inom konspirationstron, eftersom de direkt knyter Oswald till geväret innan mordet. Skulle bilderna visa sig vara falska kan man inte bevisa kopplingen…
Dom här fotona togs i mars 1963, dryga halvåret innan mordet på Kennedy och en månad innan mordförsöket på general Waller. Fotoserien visar Oswald ståendes i sin trädgård med geväret, en revolver samt två stycken marxistiska nyhetsblad (The Worker samt The Militant). Dom hör fotona, dom togs av Oswalds fru Marina med parets egna kamera, en Imperial Reflex Duo-Lens 620.
Flertalet undersökningar och djupdykningar har gjorts med korten, man har tittat på märken som kameran lämnat på negativen, kornsammansättning, skärpedjup, exponering och så vidare. Även simuleringar så sent som i år, 2015, har gjorts.
Och resultaten är desamma varje gång; det är Oswald på bilderna, ingenting har förändrats i bilderna utan de är i originalformat och visar Lee Harvey Oswald hållandes det vapen som dödade Kennedy.
I exempelvis Oliver Stones film om mordet på Kennedy, med titeln JFK och med en kraftig konspirationsvinkel bör tilläggas, gör man en stor sak av att mekanismen för omladdning av mordvapnet skulle varit tidsödande. Det vill säga; att den tiden det skulle tagit för Oswald att skjuta, med precision, var inte tre skott möjligt att avfyra.
Flertalet försök har visat att det inte är några större problem att utföra omladdning på den ursprungliga, beräknade tiden.
Men när så den berömda Zapruderfilmen, som var den amatörfilm som tydligast visade mordet, analyserades, reviderade man tiden mellan det första och sista skottet. Tidigare trodde man att skytten haft strax under fem sekunder på sig, totalt.
Men det nya estimatet var en bit över åtta sekunder, alltså gott om tid att med precision skjuta tre skott mot ett, relativt sett, nästan stillastående mål då kortegen körde bort från boklagret.
Tittar man på Zapruderfilmen syns alltför tydligt vad som händer med Kennedy i skottögonblicket. Först åker båda hans armar upp i axelhöjd, han sjunker ned mot Jackie Kennedy, hon håller honom och plötsligt [Ljud: Mjuk explosion] exploderar Kennedys högra sida av huvudet, huvudet rör sig bakåt och kroppen faller tillbaka i sätet.
Skälet att Kennedys armar höjs är på grund av det skott som träffar ryggen. Det kallas “Thorburn’s position” och är en nervskada där armbågarna lyfts upp och ut och händerna sluter sig. Något som också matchar skadan vid sjätte kotan som Kennedy får av skottet som tar i ryggen.
Huvudrörelsen, bakåt och åt vänster, har ofta lyfts fram som ett tecken på en till skytt framför eller vid sidan om kortegen. Det anses så pass viktigt att det tas upp i Oliver Stones JFK i en förvisso extremt spännande scen… För så kan väl inte en kroppsdel röra sig, vi har ju alla sett Hollywoodfilmer!
[LJUD: BACK AND TO THE LEFT]
Och där har vi problemet för konspirationstroende, för verkligheten beter sig inte som på film. Vad som hände var följande: Kulan som träffar Kennedy färdas i en hastighet av dryga 550 meter per sekund. När den passerat innanför skallbenet i nacken sliter den med sig mjuk vävnad och sprayar ut den när kulan fortsätter ut ut skallen.
Man skulle lite omilt kunna likna det vid en jetstråle som skjuts ut från huvudet. Det resulterar i en motrörelse åt motsatt håll, det vill säga bakåt.
Dessutom visade obduktionen på att Kennedy sköts i huvudet med ett skott -bakifrån-. Inga fler kulor eller skador från andra vinklar hittades. HADE Kennedy skjutits av en andra skytt hade således såren sett annorlunda ut och dessutom hade Jackie Kennedy troligen skadats av en sådan kula som avlossades från det påstådda hållet med tanke på hennes position i bilen, bredvid Presidenten.
Och om ni vill se Zapruderfilmen och exempel på hur det här med rörelse i motsatt riktning kan ni gå in på Kvalificerat Hemligts hemsida, khpodden.se.
Men hörni, vi lägger ned pennorna för en stund och återgår till det som skedde efter mordet på Kennedy och Oswald…
Direkt efter mordet stod nationen och vacklade. Hade man utsatts för ett kuppförsök? Var det Kuba som låg bakom mordet, som hämnd för USAs invasionsförsök? Eller var det till och med så att Sovjet låg bakom detta, som likt skotten i Sarajevo var förstadiet till ett nytt världskrig?!
Eller var det ryssarna som utfört dådet, som en upptakt till tredje världskriget?
Frågorna hopade sig samtidigt som olika delar av staten hade olika syn på vem som ägde ansvaret att utreda det som skedde.
Direkt efter gripandet av Oswald utredde Dallaspolisen morden på Kennedy och polisman TIppit. Få anteckningar togs, inga ljudupptagningar togs heller under förhören med Oswald, något som kritiserades hårt av både FBI och Secret Service.
FBI genomförde en undersökning som publicerades i början av december 1963 och som sen överlämnades till den nybildade Warrenkommissionen.
För 25 november skickar justitieminister Nicholas Katzenbach ett memo till nyinsvurna presidenten Johnson att han borde tillsätta en kommission för att utreda mordet på Kennedy. Dessutom föreslog han att just FBIs utredning kring mordet skulle offentliggöras för att undvika konspirationsteorier och spekulationer.
Ordförande för kommissionen blev chefsdomaren för högsta domstolen, Earl Warren. Warren var inte helt övertygad att han var rätt person för jobbet, men blev till slut övertygad av president Johnson.
Kommissionen intervjuade över 500 vittnen i förvisso stängda utfrågningar men utfrågningarna var inte -hemliga-. Vittnena var alltså fria att berätta efteråt vad de sagt.
24 september 1964 presenteras så kommissionens rapport på 889 sidor för Presidenten och tre dagar senare släpps den till allmänheten. Det rapporten slår fast är följande:
Lee Harvey Oswald agerade ensam.
Oswald kunde skjuta presidenten under rådande omständigheter och givna förutsättningar.
På grund av både polisens och pressens agerande kunde Jack Ruby ta sig ned i garaget hos polisen i Dallas och komma tillräckligt nära för att skjuta Oswald.
Och den sammanfattande slutsatsen var att det inte låg någon konspiration bakom mordet på varken Kennedy eller Oswald.
Nyligen har det framkommit bevis för att CIA undanhöll bevis för Warrenkommissionen som bland annat sägs ha visat på samröre med maffian, då i syfte att kunna mörda Fidel Castro. Dessutom ska man ha dolt om man haft någon kontakt med Oswald innan mordet.
Slutsatsen kring dessa avslöjanden har varit att de inte påverkar det kommissionen kom fram till i sina slutsatser. Däremot har det underminerat medborgarnas tilltro TILL resultatet. Inte helt olikt situationen med 11 september-kommissionen där CIA vägrade att bistå kommissionen med information. Då handlade det om att bland annat dölja det faktum att man ägnat sig åt tortyr men återigen har det inte påverkat kommissionens slutsats i huvudfrågorna.
På grund av bland annat fortsatta konspirationsteorier och svikande tilltro till den slutsats som Warrenkommissionen kom fram till såg man till att tillsätta en ny utredning 1976; United States House Select Committee on Assassinations. Varför plural i Assassinations? Jo för att kommissionen skulle titta både på mordet på Kennedy och Martin Luther King.
Slutsatserna kommissionen kom fram till två år senare var följande:
Lee Harvey Oswald sköt tre skott mot president Kennedy, där skott två och tre träffade och tredje var dödande.
Genom att analysera ljudupptagningar var det troligt, enligt kommissionen, att det fanns en andra skytt på plats. Man vidhöll samtidigt det som kom att kallas “single bullet theory”, det vill säga att det var endast en och samma kula som träffade Kennedy och Connally.
Givet detta var det också kommissionens slutsats att mordet på Kennedy var en konspiration. Däremot kunde kommissionen inte peka ut den andra skytten eller omfattningen på konspirationen.
Senare kom både slutsatsen och det ljudbevis man baserade sig på utsättas för extremt hård kritik. Lägg därtill att arbetet internt i kommissionen färgades av rivalitet, misstänksamhet och politiskt positionerande så kan man konstatera så här i efterhand att den här kommissionens slutsatser:
För det första höll med Warrenkommissionen i stora drag
För det andra misslyckades med att bevisa att en konspiration låg bakom mordet.
Oooooch vi är tillbaka bland konspirationsteorierna för en stund.
En av de mer ihärdiga teorierna, utanför skotten mot Kennedy, gör gällande att Jack Ruby kom in alldeles för lätt i polishusets källare eller helt enkelt placerades där för att göra sig av med Oswald innan denne hann vittna mer.
Men låt oss titta på vad som skedde. Vi förflyttar oss till 24 november, söndagsförmiddag i Dallas och polisen gör sig klara för att transportera Oswald från häktet.
Ungefär samtidigt åkte Jack Ruby ned till Dallas centrum för att ordna ett ärende. När Ruby gjorde sina ärenden befann sig Oswald fortfarande kvar i häktet. Den överföring av honom som var planerad till klockan 10 på morgonen hade skjutits på flera gånger och först vid klockan 11 var man klar med förhören.
I polishusets källare väntade ett enormt pressuppbåd, komplett med live-sänd TV.
Då man meddelade Oswald att överföringen skulle påbörjas bad Oswald om att få byta kläder, vilket ordnades.
Vid 11:17 var Ruby klar med sitt ärende och befann sig bara en kort promenad från polishuset. Medan polisen ordnade med en falsk transport för att försöka minska trycket på den riktiga transporten smet Ruby förbi den vaktande polismannen via en serviceinfart.
Det innebär att 30 sekunder innan Oswald sköts hade Ruby lyckats ta sig in i huset men inte ens hunnit fram till pressuppbådet och dörren där Oswald togs ut.
I en tid utan mobiltelefoner eller annan, smidig kommunikationsutrustning kan man konstatera att en extremt deprimerad och lätt förvirrad Jack Ruby lyckades vara fel person på fel plats vid fel tillfälle. När Ruby lämnade hemmet var inte Oswalds transport fastställd.
Inte heller när Ruby var klar med sina ärenden hade Oswald förflyttats. Det gör det högst otroligt att Ruby skulle tajmat sin rörelse över Dallas att synkronisera med det flytande schemat som förflyttningen visade sig vara.
Efter att han gripits noterade den pratsamme Ruby samma sak, att hade han inte gjort en U-sväng eller valt en viss väg till polishuset hade han missat Oswald.
Något som också konstateras av Warrenkommissionen till exempel.
Innan vi helt lämnar konspirationsteorierna bakom oss är det på sin plats att ta upp en sak som filmen JFK från 1991 i sin tur gör en stor sak av.
Filmen baserar sig på boken On the trails of the Assassins, författad av distriktsåklagaren Jim Garrison som ansåg sig vara sanningen OCH en konspiration på spåren.
Vi har redan gått igenom en del av de saker som boken och filmen också tar upp. Men vi har kvar det som kallas “single bullet theory”. Eller, som man raljerande talar om i filmen, “the magic bullet”.
Man får ge Oliver Stone att han i alla fall vet hur man ska skapa spänning och dra med sig tittarna. Här, ett kort inhopp i filmen där just distriktsåklagaren Garrison, spelad av Kevin Costner, ska berätta varför teorin om en ensam kula är så felaktig att till och med ett barn förstår det.
[LJUD: JFK, magic bullet]
I korthet, utifrån Garrisons beräkningar, så är både banan och tidsberäkningarna för teorin om den enda kulan så fruktansvärt fel att det är ett under att Warrenkommissionen kunde ta med det.
Och även om det är en snygg scen så är det en serie fel som Garrison bygger sitt antagande på.
För det första, och kanske det allvarligaste för att det är så uppenbart, är att Garrison förutsätter att Kennedy och Connally sitter på en rak linje, som i moderna bilar. Men tittar man på bilder från bilkortegen syns det att Connally sitter en bra bit in mot mitten samt lägre än vad Kennedy gör.
Men vi tar det från början. Det som skedde var följande: Den första träffen är när kulan träffar Kennedys rygg med en hastighet av dryga 550 meter per sekund. Hålet i ryggen matchar precis kuldiametern, 6.5 millimeter. Kulan snuddar vid sjätte ryggkotan och fortsätter sen ut genom Kennedys hals.
Väl ute börjar kulan tumla, alltså rotera, genom luften, när den träffar Connally har den lagt sig helt på sida i luften. När kulan färdas genom Connallys bröstkorg träffar den ett revben, skadar det kraftigt varpå kulbanan ändras utåt, åt höger.
Kulan går ut strax under bröstvårtan, perforerar Connallys handled och har nu tappat så mycket energi att den med nöd och näppe borrar sig in under huden i senatorns vänstra lår.
Garrison, liksom många konspirationstroende, förutsätter att Zapruderfilmen visar hela skottsekvensen och att första skottet är träffen i ryggen på presidenten.
Men vad man upptäckte vid rekonstruktionen av mordet i Dallas var att Kennedys kortegebil var synlig tidigare än man trott, vilket också innebär att det första skottet kunde skjutas tidigare än Garrison och övriga hävdar.
Och det här innebär i sin tur också att det tidsspann som anges för skotten inte är så kort som man påstod till en början.
Jag -vet- att det är mycket snack om tider, skott, vem var när och guuu vet vad. Så för allas skull, inte minst min egen, sammanfattar vi det här avsnittet på följande vis:
De totala mängden bevis som finns kring morddagarna visar att:
Oswald var enda skytten och hade kunskaperna, viljan OCH vapnet för att utföra mordet
EN kula träffade både Kennedy och senator Connally
Kennedys skador visar på en enda skytt som sköt från skolbokslagrets sjätte våning
Jack Ruby agerade ensam. På grund av slump och kaotiska förhållanden kom han in i polishusets garage och kunde skjuta Oswald
Från konspirationshåll är ingen detalj för liten för att kopplas samman med den påstådda konspirationen. Allt från mannen med paraplyet, som påstås signalera inför skotten men som egentligen väldigt symboliskt protesterade mot Kennedys far, till de tre luffarna som greps.
Luffarna, ja [SUCK]. En sista konspirationsteori innan vi stänger butiken. Luffarna är ytterligare en poäng som tas upp av filmen JFK som ett bevis på en konspiration. I jakten på mördaren den 22 november, precis efter att skotten fallit, hittar polisen tre män i en järnvägsvagn en bit från Dealey Plaza.
Männen tas in för förhör men släpps förhållandevis omgående. Till en början tror man att polisen inte identifierat männen och skrivit in dem. VILKET NATURLIGTVIS ÄR MISSTÄNKSAMT! Sen, 1992, hittar man material från Dallaspolisen som visade man männen visst skrivits in. Harold Doyle, Gus Abrams och John Gedney hette männen. Så enkelt var det med den konspirationsteorin…
Tack vare myten om John F Kennedy, både medan han levde och mordet på honom, kommer vi nog aldrig att bli av med konspirationsteorierna kring det som skedde.
Men eftersom vi är en berättande kultur har både det faktiska skeendet och konspirationsteorierna kring morden blivit outplånligt sammankopplade med populärkulturen. Och kanske är det något vi får finna oss i, att det alltid kommer finnas historier att berätta kring Kennedy, med och utan faktisk grund. Det görs i spel, som i den populära spelserien Call of Duty… [LJUD: Kennedy från spelet], det görs i film, som här i filmen Thirteen Days, om Kubakrisen [LJUD: Thirteen days] och det görs i komedier.
Och det finns ett skäl till att jag valt det sista exemplet med omsorg, klippet kommer från komedin Bubba Ho-Tep, där en åldrande Elvis befinner sig på ett ålderdomshem och stöter på en lika åldrande, men också svart, John F Kennedy.
Och förklaringen till hur Kennedy kan vara svart när han egentligen var vit sammanfattar så väl hur konspirationstroende resonerar inte bara kring JFK-mordet utan även ALLA typer av konspirationer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s