Avsnitt 16 – MKULTRA och projekt Stargate

I det här avsnittet: Om det topphemliga programet MKULTRA inom CIA för att utveckla den mest effektiva metoden för hjärntvätt, till försvar men också till offensiva metoder. Men hur långt gick man egentligen, och var kommer LSD in i bilden? Förgiftade verkligen CIA en hel fransk by? Och hur kunde man få ge folk kraftiga elchocker och förstöra deras korttidsminnen?

Dessutom berättar jag om projekt Stargate, där militära underrättelsetjänsten etablerade ett program för att kunna spionera på fienden genom att använda hjärnans, eller är det astralkroppens, krafter. Kunde verkligen den så kallade fjärrskådning fungera? Och vad gjorde Uri Geller där? Sprang generalmajoren verkligen genom väggen? Allt detta och mycket mer i avsnitt 16 av Kvalificerat Hemligt.

Musik i programmet:

  • Podington Bear – Good Times (länk)

Webbsidor:

Avsnittsanteckningar

Kvalificerat Hemligt 16 – MKUltra

Tänk om man kunde omvända folk till att göra precis vad som helst… och dom är inte ens medvetna om det!
Den här formen av hjärntvätt har under andra halvan av 1900-talet varit ett välanvänt fenomen inom popkulturen, allt från Manchurian Candidate till The Naked Gun [LJUD: Citat från MC och NG]. Men det var också en genuin rädsla från västvärldens underrättelsetjänster, särskilt efter Koreakriget då amerikanska soldater utsattes för hjärntvätt. Tänk om en av de som återvände hem egentligen var en agent för öst?!
Men tänk om man inte ens behövde gå så långt så att någon behöver omvändas? Tänk om det gick att spionera på en militärbas, genom alla dörrar och väggar, på distans, oavsett hur stängd basen är? Eller tänk om du kunde ta död på en terrorist eller fiendens befälhavare genom att bara ha ett kort framför dig.
Kanske en av de mest spännande aspekterna med det här är att det egentligen inte är en konspirationsidéer från början. Amerikanska underrättelsetjänsten försökte verkligen hitta ett sätt, en metod eller drog, för att både skydda sig mot men också skapa dessa hjärntvättade superlönnmördare.
Dessutom fanns de högt uppsatta militärer som på fullaste allvar var övertygade om att man kunde spionera och till och med döda genom enbart tankens kraft, över hela jordklotet.
Att USAs underrättelsetjänst på fullaste allvar ägnat sig åt den här typen av studier har fått en hel del konspirationstroende att gå i spinn. För om militären och underrättelsetjänsterna studerar de här fenomenen måste dom ju vara verkliga. Och det i sin tur innebär att man hållit det hemligt!
Och det här med viljelösa robotar eller fjärrsyn för spionage och lönnmord passar dessutom PERFEKT in i konspirationstroendes världsbild. För om man tänker efter så har den här specifika idén massor med konspirationsinslag. Här hittar vi USA, militär och underrättelsetjänster, hemliga experiment, personer det inte går att se på att de är under någons kontroll, astralkroppar och så mycket annat.
Så, se till att vira aluminiumfolien några extra varv runt huvudet och ta INTE emot dryck eller cigaretter från någon. För även om ni inte vet om det så ska ni vara välkomna till det här avsnittet av Kvalificerat Hemligt – Den här gången om de amerikanska spionprogrammen MKULTRA och Star Gate.
Vi befinner oss i slutet av 40-talet och trots att bara är några få år sen slutet på andra världskriget är nu de forna allierade, USA och Sovjetunionen, bittra fiender, involverade i en kamp om global dominans.
29 augusti 1949 spränger Sovjetunionen sin första atombomb, bara fyra år efter att USA testade sin första laddning, Trinity. Sovjetunionens första kärnvapen, ja det kommer mycket tidigare än vad bedömare räknat med. Och en hel del av de sovjetiska framstegen kan tillskrivas ett effektivt och framgångsrikt spionage mot det amerikanska Manhattanprojektet.
Vi rör oss vidare ungefär ett år i tiden och befinner oss nu vid sommaren 1950. Tidig morgon den 25e juni invaderar Nordkoreanska Folkets Armé Sydkorea och tar världssamfundet, med USA i spetsen, på sängen. Det här krigsutbrottet kom inte spontant utan var noga avstämt med och övervägt av Sovjetiska militära ledare och Stalin, och utöver Sovjetunionen var dessutom Kina bundet till att bistå med trupper om krigslyckan skulle vända för Nordkorea.
I det här läger ansåg USA sig skyldiga att hjälpa Sydkorea och fick snart med sig en internationell FN-styrka för att mota nords angrepp. Snart står hela den koreanska halvön i brand.
Då striderna böljade fram och tillbaka tog båda sidor krigsfångar. Och trots att det är ett krigsbrott använde sig Nordkorea av amerikansk soldater i propagandautsändningar. Det soldaterna sa i de här framträdandena skrämde den amerikanska militären, för männen tycktes ha helt vänts om och stod nu på Nordkoreas sida. De anklagade USA för krigsbrott och att Sydkorea låg bakom kriget. Man fruktade att männen hade blivit hjärntvättade, men frågan är bara hur hade det gått till.
Men det var inte första gången som påstådd hjärntvätt hade fångat underrättelsetjänstens intresse. 1949 hade västmakternas underrättelsetjänster reagerat på en rättegång mot Ungerns ärkebiskop, József Mindszenty. Under rättegången erkände Mindszenty att han försökt störta kommunistpartiet och att han planerade att starta ett tredje världskrig.
Intresset från underrättelsetjänsterna kom från uppfattningen att Ungern och, i förlängningen, Sovjetunionen utsatt ärkebiskopen för hjärntvätt, att man genom droger eller andra metoder fått Mindszenty att tro att han verkligen hade låg bakom de här påstådda brotten.
Tack vare den paranoida stämningen som rådde allmänt under kalla kriget, och särskilt under tidigt femtiotal, var det flera personer inom amerikanska CIA som var oroliga att Sovjetunionen redan hade verktyg för att omvända agenter och amerikansk personal och som ni alla vet så är anfall bästa försvar.
Från amerikanska militärens och CIAs sida hade man redan tidigare försökt att hitta sätt att få personer i förhör att erkänna, oavsett hur välutbildade dom var i förhörsteknik.
Projekt som flottans projekt CHATTER, CIAs projekt BLUEBIRD och ARTICHOKE drogs igång i slutet av 40- och början på 50-talet för att försöka hitta den eller dom droger som skulle göra misstänkta personer vidöppna för underrättelsepersonalen och ge dom viljan att avslöja alla sina hemligheter. Och även om projekt ARTICHOKE även involverade aspekter av försök med tankekontroll så var det först 1953 som man på allvar började studera detta.
CIAs upprättade ett helt program med namnet MKULTRA. Bokstäverna MK kom från det faktum att programmet sorterade under tekniska utvecklingsavdelning. Och termen Ultra från högsta graden av säkerhetsklassning.
MKULTRA startades av CIA-kemisten Sidney Gottlieb i april 1953 på order av dåvarande chefen för CIA, Allen Dulles. En av de stora drivkrafterna för det här programmet var just misstanken om att kommunistländerna hade tagit fram en teknik eller droger som uppenbart omvände amerikanska soldater. Förhoppningen var att hitta både defensiva och offensiva verktyg, skydd för de egna agenterna och trupperna och vapen mot motståndarens agenter, militärer och politiska ledare.
Då CIA inte besatt någon stor vetenskaplig organisation var man tvungen att leja ut mycket av studierna och arbetet till andra organisationer. Och för för att upprätthålla hemlighetsmakeriet skapades frontorganisationer, genom vilka man slussade pengar till olika lärosäten och individer för att bedriva forskning. Allt från olika typer av aktiva substanser, hypnos, sensorisk isolering, till psykiatriska behandlingar och sexuell avvikelser.
Över 80 olika institutioner, universitet och högskolor kom att användas för att utföra studier åt CIA på både frivilliga försökspersoner men också på ovetande försökspersoner. Eftersom frontorganisationer användes vid upprättande av försöken var det väldigt få som visste att de gjorde jobb åt underrättelsetjänsten.
Programmet innehöll nästan 150 delprogram och pågick för full kraft mellan 1953 och -64 då man minskade på programmets omfattning. 1967 gjorde man ytterligare neddragningar för att slutligen helt stängas ned 1973. När man så stängde ned programmet bestämde sig dåvarande CIA-chefen, Richard Helms, för att säkerställa att så mycket av programmets dokumentation skulle förstöras.
Skälet till att förstöra materialet var troligtvis av ren professionell skam, då försöken inte gav något matnyttigt trots att enorma resurser hade pumpats in i programmet. Dessutom kunde det finnas ett skäl att hålla ryggen fri från stämningar från de ovetande deltagarna i försöken.
Oavsett vad skälet till förstörande av bevisen var så innebar det att mycket av kunskapen och informationsspridningen, ironiskt nog, hängde på hur talföra männen bakom programmet var. Men trots att man försökt så fanns det fortfarande en hel del dokumentation om vad som försiggått och den informationen hittade snart ut till media.
Under första halvan av 70-talet kom avslöjanden i snabb takt. Dels MKULTRA, dels att militären hade spionerat på lagliga demonstrationer, dels att CIA hade öppnat post samt försökt och ibland lyckats mörda utländska politiska ledare.
Dom här avslöjandena ledde till att amerikanska senaten och president Gerald Ford etablerade utredningar, Church committee respektive Rockefeller Commission. Senatens utredning, ledd av senator Frank Church, ledde ett sexton månader långt arbete där man gick igenom en stor mängd dokument och höll utfrågningar med ett antal utvalda individer. Man höll också offentliga utfrågningar, som här… där CIAs dåvarande chef, William Colby, frågas ut:
[LJUD: COLBY från C-SPAN]
Church-kommittéen gav ut två rapporter, en offentlig och en hemligstämplad, som tillsammans med andra utredningar i förlängningen ledde till att den så kallade Foreign Intelligence Surveillance Act of 1978 skapades. Det är en federal lag som begränsar underrättelsetjänsters rätt till övervakning.
Men… varför är just MKULTRA ett sådant rött skynke för konspirationstroende? Varför har det här programmet blivit det främsta argumentet för att om CIA kan ägna sig åt SÅDANA HÄR saker så men man aldrig vad mer de gör?
Vi tar oss tillbaka till starten för programmet 1953 och det fokus man la vid framför allt en substans: lysergsyradietylamid. I dagligt tal tre bokstäver. L. S.D.
LSD var vid den här tiden förvisso känt för sina hallucinogena egenskaper men var så pass svårframställt att inte användes för annat än experimentella, psykiatriska behandlingar. Ledarna för MKULTRA närde ett hopp om att den psykedeliska drogen skulle även öppna upp den som var påverkad för extern övertalning på ett helt annat sätt än vid vanliga förhör.
Försök gjordes på frivilliga deltagare vid universitet, något som faktiskt ledde till att introducera drogen för en intresserad ungdomsgeneration, men försök gjordes även på psyksjuka, prostituerade och dömda brottslingar i fängelse. I ett omtalat fall hölls till exempel sju patienter konstant höga på LSD under 77 dagar i sträck.
CIA etablerade även egna bordeller i bland annat New York och San Fransisco, under det föga fantasifulla namnet operation Midnight Climax. Här använde man sig av prostituerade för att utpressa männen som köpte deras tjänster att ta LSD. Det som följde på detta filmades genom envägsspeglar och utvärderades.
Men det var inte bara ofrivilliga civilister som åkte på oväntade LSD-trippar. Även anställda inom programmet tog LSD frivilligt för att få en förståelse för effekterna av drogen. Men det blev också något av en vana att spetsa varandras kaffe, drinkar eller mat med drogen för att se vad som hände.
Med en så pass potent drog var det inte konstigt att saker kunde gå väldigt snett. Ett sådant fall var när en CIA-anställd drack LSD-spetsat kaffe och fick svår panikångest. Han sprang iväg från kontoret, övertygad om att bilarna runt omkring honom var monster som var ute efter just honom. Hans kollegor hittade honom till slut ihopkrupen vid en fontän en bra bit bort.
Ett ännu mer tragiskt fall är det med Frank Olson och hans exponering för LSD. Under en CIA-konferens 1953 serverar MKULTRAs programledare deltagarna en omgång LSD-spetsad Cointreau. Även om det hela förlöpte förhållandevis muntert upplevde Frank Olson inte samma munterhet, tvärtom. Han blev paranoid och, enligt kollegorna, psykotisk.
Väl tillbaka på jobbet så söker Olson upp sin chef och ber om att antingen få sparken eller sluta då han ansåg att upplevelserna under konferensen inte gjorde honom lämplig som anställd längre. Chefen övertalar honom att stanna kvar, men snart är ångesten tillbaka och Olson blir så pass dålig att man bedömer att han behöver få psykiatrisk hjälp.
MKULTRAs programledare bestämmer att Olson ska skickas till doktor Harald Abramson i New York. Abramson är ingen psykiater utan en immunolog. Skälet att han väljs ut är för att han har genomgått CIAs högsta säkerhetsprövning, om nu Olson skulle avslöja något.
Enligt CIA och ansvariga för programmet pendlar Olsons mentala hälsa under vistelsen i New York. Han avbryter en hemfärd inför Thanksgiving för att han mår så dåligt. Ansvariga bedömer att han behöver träffa en riktig psykiater och man förbered för avfärd nästa morgon.
Exakt vad som skedde sen är höljt i dunkel, men enligt CIA vaknar den man som är satt att hålla Olson sällskap mitt i natten av att Olson kastar sig handlöst ut genom fönstret och faller mot sin död på gatan tretton våningar nedanför. CIA-mannen som höll Olson sällskap ringer först sina chefer för att sedan ta itu med polisen som kallats till platsen.
Vad som följer är ett nu en utdragen process där CIA försöker påvisa att Olson led av depressioner innan han fick LSD-dosen, att han var tillräckligt deprimerad för att ta sitt eget liv och att kopplingen till MKULTRA inte hade med saken att göra. Först 1975, mer än 20 år efter det inträffade, tillkännager staten och CIA att Frank Olson hade fått en LSD-dos, ovetandes.
Men Olsons historia tar inte slut här. 1993 grävs hans kropp upp av familjen och en grundlig undersökning görs. Den kommer fram till att huvudet utsatts för trubbigt våld innan fallet, vilket skulle möjligen peka på att Frank Olson mördades, en teori som sönerna till Frank vidhåller idag. Skälet att han i så fall mördades var för att fortsätta hålla MKULTRA hemligt.
Än idag vet man inte exakt vad som hände med Frank Olson, om han tog livet av sig eller om han mördades.
Men det var inte bara LSD som användes för att försöka dyrka upp personers medvetande. Även hypnos, elchocker och sensorisk isolering förekom, inte sällan i olika kombinationer.
Experiment utfördes även utanför USA, särskild i de fall som projektledarna uppfattade testerna riskfyllda. Exempelvis kontrakterade man läkaren Donald Cameron i Kanada för att göra försök i det som Cameron själv kallade för ”psychic driving”.
Försökspersonerna hölls i en form av koma, ofta under påverkan av till exempel LSD, samtidigt som hen fick lyssna på korta, enkla ljudmeddelanden som upprepades under flera dygn för patienten.
Cameron gick ett steg längre och började göra försök med med kombinationer av droger, ljudmeddelanden och minnesförluster, orsakade av stora mängder elchocker, en metod som han kallade för ”depatterning”. I ett sånt stadie, resonerade Cameron, kunde man applicera psychic driving för att omforma personen.
Föga förvånande gav inte de här försöken några resultat som förde CIA närmare målet. Däremot orsakade Camerons försök stort lidande bland de som utsattes, permanent minnesförlust, förlorat korttidsminne, inkontinens och försökspersoner som glömmer vilka dennes föräldrar är.
Och det här var giltigt för många av experimenten under MKULTRA. Framstegen var minimala medan lidandet och kränkningarna var desto större.
Men det finns dom som hävdar att hela poängen med MKULTRA egentligen inte var att hitta ett sanningsserum utan att finslipa förhörs- och tortyrmetoder. LSD-försöker var bara en front för att folk skulle avfärda det hela som flumexperiment.
Nå, den idén stöds inte riktigt av den dokumentation och dom utredningar som gjorts. Däremot för det in oss på konspirationssidan av MKULTRA. För tack vare programmets utformning, extremt stora hemlighetsmakeri samt att underlag förstördes för att dölja hela programmet så har det blivit något av konspirationsvärldens heliga Graal.
För en nation och underrättelsetjänst som kan tänka sig att behandla sina och andra länders medborgare på det här sättet kan uppenbarligen ännu längre utan att vi vet om det. Och att de dessutom producera ännu mer avancerade verktyg.
En av de mer konkreta teorierna som kan kopplas till MKULTRA, förutom Frank Olsons självmord eller mord, är förgiftningen av den franska byn Pont-Saint-Esprit i södra Frankrike 1951.
I slutet av sommaren insjuknar mer än 250 personer i byn i något som närmast kan liknas vid matförgiftning i kombination med ett psykadeliskt rus. Det går illa att ett 50-tal personer får läggas in på ett sanatorium och fem personer avlider.
Experters bedömning av det som skedde in Pont-Saint-Esprit är att ett lokalt bageri sålt det som i folkmun kallas för pain maudit, fördömt bröd. Troligen använde sig bageriet av råg som var kontaminerad av mjöldryga, en mögelsvamp som bland annat användes för att framställa LSD.
Men eftersom mjöldryga innehåller aktiva beståndsdelar som nyttjas i LSD är det inte särskilt svårt för konspirationstroende att dra sina egna slutsatser om detta. Deras version är att byn användes som ett enda stort experiment där byborna var försökskaniner i någon form av extremt hemlig operation, antingen under projekt ARTICHOKE eller något ännu hemligare.
Varför detta skulle behövas när man hade stora mängder fångar, psykiskt sjuka och folk inom CIA och försvarsmakten förklarar inte konspirationsidén. Inte heller varför CIA skulle riskera att avslöja ett topphemligt program i ett tidigt skede, när man alltid tittade sig oroligt över den bildliga axeln så att inte lede fi skulle förstå vad som pågick. Att LSD går ut i kroppen och ger effekt förhållandevis snart medan byborna började uppleva effekten först ett och ett halvt dygn senare förklaras inte heller.
Som så ofta tidigare kan man alltid bortförklara bevisen MOT en konspiration med att det är bara vad dom vill FÅ dig att tro.
Utöver förgiftningen i Pont—Saint-Esprit och Frank Olsons död används MKULTRA mest som ett varnande finger, “Om CIA kunde göra de här sakerna för 60 år sen, tänk vad de kan ägna sig åt nu”, samt som en typ av syndabock för vad som över huvud taget sker i världen.
Gör en sökning på nätet efter MKULTRA och se vilka träffar ni får… Precis allt som har hänt och händer kan tydligen kopplas till MKULTRA. Allt från chemtrails till skådisen Shia LeBeoufs beteende är på grund av MKULTRA. Eller så är inte bara Shia Leboeuf, det är hela Hollywood, fråga bara komikern och skådespelerskan Roseanne Barr, här i en intervju med den ryska statligt kontrollerade kanalen RT:
[LJUD: Roseanne]
Under 1970-talet började amerikanska underrättelsetjänster få indikationer på att Sovjetunionen spenderade stora summor pengar på psyktronisk forskning, det vill säga studie av telepati, clairvoyance och telekinesi. I en värld där varje upplevd fördel för kommuniststaterna uppfattades som ett gap var amerikanska försvaret och underrättelsetjänsten inte sena att försöka ta igen det upplevda försprånget.
1972 får det fristående forskningsinstitutet Stanford Research Institute, SRI, i uppdrag av CIA att undersöka potentialen i psykotroniska metoder. Två män på SRI, Hal Puthoff och Russel Targ, får i uppgift att pröva ut metoder och lämpliga försökspersoner. En av försökspersonerna var Uri Geller, som av båda männen uppfattades som en äkta parkpsykolog.
Försvarsdepartementet ber psykologen Ray Hyman att utvärdera projektet på SRI och särskilt Geller. Efter ett kort besök konstaterar Hyman att Geller duperat försöksledarna, de fantastiska saker som hänt i labbet hade ingen bevittnat utan litat på vad Geller berättat hänt. Hymans rapport får försvarsdepartementet att avbryta samarbetet med Puthoff och Targ.
Men försöken att efterapa Sovjetunionens påstådda framgångar med fjärrsyn fortsätter. Armén skapar 1978 projektet GRILL FLAME tillsammans med andra myndigheter, där ibland CIA, med det uttalade syftet att använda fjärrskådning som medel för informationsinhämtning. Projektet baseras vid Fort Meade, Maryland. På plats finns ett antal civila och militärer som anses besitta psykotroniska förmågor.
Försöken fortsätter med blandad framgång, bland annat sägs fjärrskådarna ha sett nya, ryska ubåtar som skulle sjösättas samt hittat ett kraschat ryskt bombplan. Men 1984 genomförs en revision av National Academy of Sciences’ National Research Council och rapporten är inte lysande. Kvaliteten på arbetet arbetet och resultaten ifrågasätts och programmet flyttas över till militära underrättelsetjänsten och döps så om till projekt Star Gate 1991.
1995 kontrakterar CIA American Institutes for Research att utreda hur effektivt programmet varit och var. Samma år släpps rapporten och två bedömare, sedan tidigare använde Ray Hyman och statistikern Jessica Utts, får kommentera resultatet. Utts, som själv tror på parapsykologiska fenomen, hävdar att försöken är statistiskt signifikanta och vetenskapligt korrekt genomförda.
Hyman däremot är av en annan åsikt. Han pekar på ett antal brister i metoderna, att till exempel samma försöksledare används till alla försökspersoner. Dessutom påpekar Hyman att påståendet att psykotroniska metoder skulle fungera grundade sig på dåligt genomförda undersökningar med låg tillförlitlighet.
Och då mycket av de operativa exemplen som gavs från projekt Star Gate var ren anekdotiska går det inte att säga något om effektiviteten i metoden och om fjärrskådarna verkligen låg bakom dessa påstådda framgångar. Och de här resultaten är precis vad dagens läge visar för påstådda fjärrskådare, under kontrollerade former och med sunda metoder presterar ingen av dessa bättre än slumpen.
Inom konspirationskretsar är det här projektet känt för att inte ha stängts ned. Att CIA släppte rapporten som genomfördes 1995 samt tog bort hemligstämpeln för projektet spelar ingen som helst roll. I stället ryktas det om att det här bara är ytterligare en i en oändligt lång rad krigslister som amerikanska underrättelsetjänsten ägnat sig åt.
Istället fortsätter projektet i all hemlighet och med förnyad kraft. Inte blir det bättre av att en av militärens representanter i det faktiska projektet, generalmajor Albert Stubbelbine, idag är ute och talar vitt och brett om hur effektiv fjärrskådning och andra psykotroniska metoder är.
[LJUD: Intervjun med Stubblebine]
Och kanske bör vi tillägga att den här Stubbelbine försökte bevisa de psykotroniska metoderna genom att passera springandes genom en vägg med tankens kraft.
I slutänden var projekt Stargate en kostnad för militären på 20 miljoner dollar utan något som helst resultat att visa upp. MKULTRA hade tagit emot desto mer pengar, när programmet var som störst veks dryga sex procent av CIAs forskningsbudget till studier av hjärntvätt och psykadeliskt droger. Och även om man gjorde framsteg inom psykiatri och sociologi så nåddes aldrig programmets mål; att omvända personer från en övertygelse till en annan och att få dom att berätta om hemligheter frivilligt.
Istället blev det ett program som inte bara kränkte amerikanska och utländska medborgares integritet, det orsakade också stort fysiskt och psykiskt lidande samt åtminstone ett känt dödsfall.
Men det ger, å andra sidan, INTE att USA gör värre saker idag per automatik. Eller att andra konspirationspåståenden skulle stämma, även om konspirationstroende mer än gärna argumenterar utifrån dessa premisser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s