Avsnitt 26 – Operation Thunderbolt och kidnappningen av Lunik

I det här avsnittet: Återigen gör vi ett besök i verkligheten och tittar på hur den Israeliska armén och CIA använder sig av konspirationsliknande verktyg för att uppnå sina mål. Den israeliska specialstyrkan Sayeret Matkal får uppdrag att frita israeliska medborgare 4 000 kilometer från hemlandet. Och CIA upptäcker att den sovjetiska utställningen innehåller en verklig rymdsond. Hur sjutton ska man komma åt den för att kunna få sig en närmare titt och mäta samt fotografera den?

Dessutom går vi igenom hur Idi Amin, Ugandas gamle diktator, hade ett finger med i spelet när han lät terrorister använda flygplatsen i Entebbe, Uganda. Allt detta, och mer därtill, i avsnitt 26 av Kvalificerat Hemligt.

Musik i avsnittet

  • Podington Bear – Good Times (länk)

Webbsidor

  • Förenta Nationerna, säkerhetsrådets möte 9 juli, 1976 – Textversionen av det möte som skedde, apropå Israels fritagning av gisslan i Uganda 4 juli 1976
  • CIA, artikel om Lunik – Som så ofta med CIAs artiklar är artikeln ordentligt censurerad, men ger ändå en rätt bra bild över kidnappningen, och återlämnandet, av Lunik-sonden.

Video

  • Dokumentär, Operation Thunderbolt – Intervju med deltagande soldater, gisslan och politiker i den operation som kom att bli känd som Operation Thunderbolt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s